Kadāfi meitas liktenis – neskaidrs

Kad 1986. gadā ASV bombardēja Tripoli, Lībijas diktators Muamars Kadāfi paziņoja, ka uzlidojumā bojā gājusi viņa adoptētā meita Hana. Tagad, pēc Tripoles krišanas nemiernieku rokās, no jauna uzjundīta neskaidrība, vai M. Kadāfi par meitas nāvi ir melojis.

Pirms 25 gadiem ASV gaisa trieciens tika rīkots, atriebjoties par divu amerikāņu karavīru nāvi – viņi gāja bojā Berlīnes naktskluba spridzināšanas laikā, un par šā nozieguma rīkošanu vainots tika M. Kadāfi. Pēc uzlidojuma Lībijas līderis amerikāņu žurnālistiem rādīja miruša bērna fotogrāfiju un paziņoja, ka tā esot viņa meita Hana. Šī arī bija pirmā reize, kad M. Kadāfi par meitu bija runājis publiski. Ārvalstu diplomāti jau tad izteica šaubas, vai šie apgalvojumi ir patiesi, tomēr M. Kadāfi visus šos gadus no sevis stāstītā neatkāpās.

Kad 1988. gadā sākās izmeklēšana par Pan Am lidmašīnas uzspridzināšanu virs Skotijas pilsētas Lokerbijas un parādījās informācija, ka notikušajā ir vainojama Lībija, tika pieļauts, ka terora akts rīkots, atriebjoties par Hanas nāvi. Savukārt, kad pagājušajā nedēļā nemiernieki ieņēma M. Kadāfi Tripoles rezidenci, viņi kādā no istabām atrada arī Hanas Kadāfi dzimšanas apliecību un kādas sievietes fotogrāfijas, kurām otrā pusē norādīts, tā tajās attēlotā sieviete ir Hana. Tas ļauj pieņemt, ka M. Kadāfi meita ASV uzlidojumā nemaz netika nogalināta. Tripoles slimnīcas vadītājs Gesems Baruni šonedēļ stāstīja, ka līdz laikam, kad galvaspilsēta krita nemiernieku rokās, Hana šajā slimnīcā strādājusi par ķirurģi un aicinājusi nesniegt medicīnisko palīdzību nemierniekiem. Sievietes atrašanās vieta pašlaik nav zināma.

AP fotoarhīvā ir iespējams atrast divas fotogrāfijas, kurās redzamā sieviete ir identificēta kā M. Kadāfi meita Hana. Vienā no tām, kas uzņemta 1999. gadā, Hana stāv blakus Dienvidāfrikas prezidentam Nelsonam Mandelam, bet otrā pusē viņam stāv M. Kadāfi vienīgā bioloģiskā meita Aiša, savukārt M. Kadāfi sieva Safija stāv netālu no jaunietes, kura ir identificēta kā Hana. Šonedēļ Šveice arī apstiprināja, ka Hanas vārds šogad uz brīdi ir bijis iekļauts Šveices valdības sastādītā dokumentā, kur iekļautas Lībijas augsta ranga amatpersonas, pret kurām ir vēršamas sankcijas. Šveices Ārlietu ministrija gan nekomentē, vai tai ir kaut kas zināms par M. Kadāfi meitas likteni.

Arī daudzi Lībijā uzskata, ka Hana 1986. gadā nogalināta netika. Kā aģentūrai AP stāstīja Lībijas ANO diplomāts Adels Šaltūts, «visi Lībijas iedzīvotāji jau no sākuma zināja, ka [paziņojums par Hanas nāvi] ir meli». Pēc A. Šaltūta stāstītā, Hana ir precējusies un viņai ir bērni. Neraugoties uz pierādījumiem, ka Hana ir dzīva, 2006. gadā M. Kadāfi rīkoja Hanas festivālu brīvībai un mieram – pasākums, kurā piedalījās tādi pasaulē labi zināmi mākslinieki kā Hosē Karrerass un Laionels Ričijs, notika, pieminot 20 gadus kopš Hanas nāves.

Tomēr pastāv arī viedoklis, ka pēc Hanas nāves M. Kadāfi adoptējis vēl vienu meitu un viņu arī nodēvējis par Hanu. 2007. un 2009. gadā Britu padomē Tripolē angļu valodu apguvusi kāda sieviete, kurai vārds ir Hana Kadāfi. Tanī laikā Britu padome nav guvusi apstiprinājumu, ka šī sieviete ir tā pati, kas it kā mirusi 1986. gadā, un par ticamu uzskata pieļāvumu, ka šī sieviete par Hanu nodēvēta, godinot mirušo Hanu, jo šāda prakse Lībijā ir izplatīta.

Svarīgākais