ASV dzīvojošs latvietis: vētras dēļ ņujorkiešos sēta velta panika

© Scanpix

«Galvenais vērojums saistībā ar vētru Irene – oficiālās iestādes krietni pārreaģēja,» Neatkarīgajai stāsta Amerikas latvietis Andrejs Jansons.

Pēc viņa domām, plašsaziņas līdzekļi bija izraisījuši tik lielu ažiotāžu, ka cilvēki vienkārši krita panikā. A. Jansons dzīvo Ņūdžersijā. «Tā ir tāda mūsu Pārdaugava – Ņujorka ir pāri upei,» savas dzīvesvietas ģeogrāfisko atrašanos skaidro Amerikas latvietis. Viņa pusē vētra praktiski netika novērota – tāds lietutiņš un brāzmas. «Šogad arī sliktāks laiks bijis,» piebilst A. Jansons.

Toties cilvēki Ņujorkā pamatīgi gatavojušies vētrai. Tās plosīšanos gaidīja sestdienas vakarā, taču sabiedriskais transports – arī vilcieni un metro, ne tikai autobusi tika apturēti jau no pusdienas laika. Tādējādi pilsēta bija paralizēta. Atcēla arī teātra izrādes un izklaides – lielā pilsēta bija kā iemigusi varenās vētras gaidās. Pēcpusdienā tika slēgtas arī lidostas – tūkstošiem cilvēku nevarēja nedz ielidot, nedz izlidot, radot pamatīgu sajukumu. «Šis bija īstais laiks, ko izmantot teroristiem, ja vien viņiem būtu bijuši tādi plāni,» uzskata A. Jansons.

Tikmēr jau pirms vētras mediju iebaidītie ļaudis steidzās uz veikaliem iepirkt lietas, kuras nemūžam nebūtu pirkuši. «Finiera plāksnes, ar kurām apsist logus, bija izpirktas jau dažas dienas iepriekš. Tika izpirkti ar benzīnu darbināmie ģeneratori,» norādīja latvietis, piebilstot, ka arī ūdens tika iegādāts ievērojamā daudzumā. Un tas viss pilnīgi lieki. «Kāds šīs ažiotāžas dēļ labi nopelnīja,» teic latvietis, piebilstot, ka kopumā tas izskatījies kā komerciāls pasākums.

A. Jansons uzskata, ka pārāk lielā ažiotāža par vētru, kas tā īsti arī Ņujorku un tuvāko apkaimi neskāra (applūdinātās teritorijas vairāk saistāmas ar to, ka bija paisums un sakrita vēja virziens), sacelta Ņujorkas mēra Maikla Blumberga dēļ. Proti, ziemā viņš netika pieņēmis radikālus mērus, lai cīnītos ar bargo ziemu, un tādējādi izpelnījās bargu kritiku un ņujorkiešu neapmierinātību, tādēļ šajā gadījumā, gaidot Ireni pieņēma pārāk radikālus mērus, kas īsti nebija nepieciešami.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.