Indijas pretkorupcijas aktīvisti sasniedz mērķus

Nedēļas nogalē gandrīz divas nedēļas ilgo badastreiku pārtraucis indiešu aktīvists Anna Hazāre, kurš panācis, ka parlaments principiāli atbalsta viņa virzītos pretkorupcijas pasākumus.

74 gadus vecā A. Hazāres rīkotais publiskais badastreiks noslēdzās vakar tā 13. dienā. «Jūs esat izdarījuši brīnumus,» sestdien, paziņojot par gatavību badošanos pārtraukt, A. Hazāre sacīja saviem gavilējošajiem atbalstītājiem. «Parlaments diskutē par jautājumiem, uz kuriem esat norādījuši. Tas ir tautas parlaments vislabākajā izpratnē.»

Badastreika laikā A. Hazāres veselība ir ievērojami pasliktinājusies, viņš izskatās noguris un ir zaudējis septiņus kilogramus, raksta Reuters. Tomēr savu mērķi viņš ir sasniedzis – Indijas parlaments īpaši sasauktas sēdes laikā pagājušajā nedēļā pēc ilgām debatēm principiāli atbalstīja finanšu ministra Pranaba Muherdžī parakstīto rezolūciju par neatkarīga tiesībsarga institūcijas izveidi, kuram būtu pilnvaras izmeklēt deputātu, tiesnešu un visa līmeņa ierēdņu darbību, un šādi tiesībsargi darbotos visos 29 Indijas štatos. Tagad, kad parlaments principiāli ir piekritis rezolūcijai, sāksies ilgais jauna likumprojekta veidošanas process, norāda AFP.

Kad A. Hazāre protesta akciju sāka, policija viņu kopā ar daudziem atbalstītājiem aizturēja, jo pasākums nebija saskaņots ar varasiestādēm, tomēr drīz vien A. Hazāre tika atbrīvots. Ieslodzījuma vietu viņš atteicās atstāt, pirms nebūs saņēmis atļauju publisko badastreiku turpināt. Pašlaik Indijas politiķu attieksme pret A. Hazāri un viņa sekotājiem ir pilnīgi mainījusies – ja sākotnēji viņš tika kritizēts par mēģinājumiem demokrātiski ievēlētam parlamentam uzspiest savas prasības un citu piedāvāto risinājumu noraidīšanu, tad tagad Indijas valdība A. Hazārem velta atzinīgus vārdus. Premjerministra Manmohana Singa administrācija, kas sākotnēji uzbruka A. Hazārem, pēcāk savu nostāju mainīja, pievienojās viņa pretkorupcijas retorikai un atzina, ka tā Indijā ir plaši izplatīta problēma.

Tomēr arī pašlaik daži politikas analītiķi norāda, ka aktīvista ideju realizēšana dzīvē būs sarežģīta un var gadīties, ka A. Hazāre saviem atbalstītājiem ir devis tikai veltas cerības, ka Indijā korupcija tiks ierobežota. Politologs un laikraksta DNA komentētājs Parsa Venkatešvars norāda, ka politiķu piekāpšanās badastreikotājam rada bīstamu precedentu. «Tagad ir zināms, ka ikviens, kas var izveidot sabiedrisku viļņošanos, var viegli ietekmēt arī valdību,» norāda P. Venkatešvars.

Kustībā pret korupciju A. Hazāre un citi Indijā pazīstami pilsonisko tiesību aktīvisti iesaistījās šā gada aprīlī, kad pieprasīja valstī veikt reformas, kas palīdzētu cīnīties pret korupciju, un ieviest tiesībsarga institūciju, kuras pārziņā būtu korupcijas izskaušana visos varas līmeņos. Valdība, lai arī bija izteikusi atbalstu šiem priekšlikumiem, tomēr sava likumprojekta versijā no tiesībsargu kontroles bija izslēgusi politiķus un ierēdņus. Paužot neapmierinātību ar šādu pieeju, šomēnes A. Hazāre sāka kārtējo badastreiku. Šo mēnešu laikā ir izveidojusies plaša pretkorupcijas kustība, kuras pārstāvji daudzās pilsētās ir rīkojuši demonstrācijas, gājienus un nevardarbīgas pretošanās akcijas.

Pasaulē

No Latvijas atpakaļ uz Ukrainu devies Jurijs, kas kopš 2017. gada dienējis Ukrainas bruņotajos spēkos kā kara ārsts. Diemžēl jaunā cilvēka dzīves stāsts ir izvērties par traģisku notikumu virkni, jo Jurijs pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā nokļuva gūstā un tika izziņots par bezvēsts pazudušu. Realizējot gūstekņu apmaiņu, izdevās atgriezties dzimtenē, diemžēl pēc gūsta puisis ir kļuvis lieks gan savai armijas daļai, gan jebkādai kara medicīnai. “Ukraina gūstekņiem netic,” "Kurzemes TV" žurnālistei Gondai Porniecei stāsta mediķis, kas par savam tiesībām šobrīd cīnās ar tiesvedības palīdzību.

Svarīgākais