Neviens Latvijas valsts piederīgais vētrā ASV nav cietis

Neviens Latvijas valsts piederīgais vētrā ASV nav cietis, pirmdien Latvijas Radio apliecināja Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs.

Viņš norādīja, ka vismaz pagaidām neviens Latvijas valsts piederīgais ne vēstniecībā, ne goda konsulātos nav vērsies.

Informāciju par cietušajiem vētrā ASV atbildīgie dienesti gan vēl apkopo - patlaban tiek minēts, ka vētrā gājuši bojā 23 cilvēki, bet vēl aptuveni trīs tūkstoši cilvēku atrodas applūdušās telpās vai ārpus sava mitekļa.

Vienlaikus Pildegovičs atzina, ka vētra Ņujorkā varbūt nebija tik postoša, kā daži eksperti prognozēja, tomēr skārusi milzīgu teritoriju. Patlaban tās epicentrs atrodas virs Bostonas. Iedzīvotājus gan informatīvi bijuši diezgan labi sagatavoti, taču sekas noteikti būs vērojamas, piebilda vēstnieks.

Jau vēstīts, ka tropiskā vētra "Airīna" ("Irene") svētdienas vakarā turpināja zaudēt spēku un reducējās par ciklonu, tomēr tajā gājuši bojā vairāki cilvēki ASV, kā arī vēl pirms tam - vismaz pieci cilvēki Karību jūras valstīs un atkarīgajās teritorijās.

Vētra ASV ziemeļaustrumos bija pārtraukusi elektroapgādi miljoniem cilvēku, izraisījusi plūdus un likusi simtiem tūkstošu cilvēku pamest mājas, tomēr tās nodarītie postījumi Ņujorkā bija mazāki par gaidītajiem.

Trīs lielākās Ņujorkas un tās apkaimes lidostas - Ņujorkas starptautiskā Džona Kenedija lidosta, Lagardijas lidosta un Ņuarkas lidosta, kas sestdien tika slēgtas pirms orkāna "Airīna" ierašanās, pirmdienas rītā atsāks darbu, paziņoja ASV Federālā aviācijas pārvalde. Darbu pirmdien turpinās arī Ņujorkas birža Volstrītā, kas bija viens no "Airīnas" visvairāk apdraudētajiem Ņujorkas rajoniem.

"Airīna" svētdien no orkāna reducējās par tropisko vētru un no ASV devās Kanādas virzienā. Orkāna centrs sestdien sasniedza ASV Atlantijas okeāna piekrasti Ziemeļkarolīnas štatā.

"Airīna" ("Irene") bija devītā tropiskā vētra un pirmais orkāns šīgada Atlantijas orkānu sezonā, kas ilgst no 1.jūnija līdz 20.novembrim. Pirmās vārdā nosauktās vētras šīgada sezonā bija "Arlēna" ("Arlene"), "Brets" ("Bret"), "Sindija" ("Cindy"), "Dons" ("Don"), "Emīlija" ("Emily"), "Frenklins" ("Franklin"), "Gerta" ("Gert") un "Hārvijs" ("Harvey").

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.