"WikiLeaks": ECB amatpersonas 2009.gadā kritizējušas Baltijas valstīs veiktos prāvos aizņēmumus eiro

Eiropas Centrālās bankas (ECB) amatpersonas 2009.gadā paudušas kritisku attieksmi pret to, ka Baltijas valstīs plaši tiek ņemti aizņēmumi eiro, liecina interneta vietnes "WikiLeaks" publiskots ASV konsulāta Frankfurtē ziņojums.

ECB pārstāvji pauduši viedokli, ka Latvija, Lietuva un Igaunija ir nepārdomāti piesaistījušas savas nacionālās valūtas eiro un pēc tam veikušas plašus aizņēmumus eiro, pieņemot, ka agri vai vēlu Baltijas valstis ieviesīs Eiropas Savienības kopējo valūtu.

Ja valūtu piesaistes mehānisms tiktu atcelts, aizņēmumus eiro būtu grūti atmaksāt, sacīts ASV konsulāta ziņojumā, kas datēts ar 2009.gada martu.

ECB pārstāvji tolaik arī iebilduši pret eiro paātrinātu ieviešanu Baltijas valstīs bez visu ieviešanai nepieciešamo kritēriju izpildes, sakot, ka šāds solis nebūtu iespējams, ņemot vērā spēkā esošo ES līgumu, un tas tikai veicinātu sliktu lēmumu pieņemšanu.

"WikiLeaks" ziņo, ka šādi viedokļi izskanējuši sarunās, kas notikušas starp ASV finanšu ministra vietnieku Eriku Meijeru, citām ASV Finanšu ministrijas amatpersonām, ECB amatpersonām, kā arī Vācijas bankas "Deutsche Bank" un ASV bankas "Goldman Sachs" ekonomistiem.

Svarīgākais