Franči skeptiski par Strosa-Kāna atgriešanos

Lai arī bijušajam Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītājam Dominikam Strosam-Kānam ir atceltas apsūdzības izvarošanas mēģinājumos, viņa reputāciju tiesvedība ir sabojājusi, un lielākā daļa franču neatbalsta viņa atgriešanos politikā. Tomēr ir sagaidāms, ka D. Stross Kāns savu politisko ietekmi izmantos, lai atbalstītu kādu no kandidātiem nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Sabiedriskās domas pētījumu centra CSA veiktajā aptaujā 53 procenti aptaujāto ir atzinuši, ka nevēlas, lai bijušais Francijas finanšu ministrs un iespējamais prezidenta amata kandidāts D. Stross Kāns tuvākajā laikā atsāktu politiskās aktivitātes. Tikai 23 procenti aptaujāto vēlas viņu redzēt par Sociālistu partijas izvirzīto kandidātu nākamajā gadā gaidāmajās Francijas prezidenta vēlēšanās, bet 19 procentu uzskata, ka D. Strosam Kānam vajadzētu atbalstīt kādu no pašlaik zināmajiem sešiem kandidātiem.

Pirms aresta 14. maijā D. Stross Kāns bija populārākais Francijas prezidenta amata pretendents. Viņa popularitāti sagrāva trīs mēnešus ilgā tiesvedība par Ņujorkas viesnīcas Sofitel istabenes izvarošanas mēģinājumu. Lai arī šonedēļ visas pret viņu vērstās apsūdzības tikai noraidītas, tomēr termiņš, līdz kuram Sociālistu partija pieņēma prezidenta amata pretendentu pieteikumus, ir pagājis, un šajā laikā D. Stross Kāns savu kandidatūru izvirzīt nevarēja. Pašlaik pat kvēlākie bijušā SVF vadītāja atbalstītāji ir skeptiski par viņa kandidēšanu, norāda Der Spiegel. Drīzāk sagaidāms, ka viņš izmantos savu ietekmi, lai izteiktu atbalstu kādam no partijas pārstāvjiem, kas gatavi kandidēt, – visticamāk, savam sabiedrotajam Mārtinam Obrī, kurš ir pašreizējais Sociālistu partijas vadītājs. Sociālistu partija par savu prezidenta amata kandidātu izšķirsies oktobrī, vēsta BBC.

Sociālistu partija par D. Strosa Kāna iespējamo politisko karjeru partijas rindās un viņa lomu prezidenta vēlēšanu kampaņā līdz šim ir izteikusies piesardzīgi, lai arī neslēpj prieku par apsūdzību atcelšanu Ņujorkā. Šā da piesardzība ir skaidrojama ar to, ka apsūdzības izvarošanā nebija vienīgais elements, kas negatīvi ietekmē D. Strosa Kāna un arī viņa pārstāvētās Sociālistu partijas politisko kapitālu. Pēdējo trīs mēnešu laikā masu saziņas līdzekļi ir daudz vēstījuši arī par viņa vērienīgo dzīvesveidu un daudziem dažādiem neveiksmīgiem gājieniem. Daudzie laulības sānsoļi, kas pašlaik nākuši gaismā, viņu padarītu par vieglu mērķi konkurentiem vēlēšanu kampaņas laikā.

Turklāt, neskatoties uz to, ka ASV krimināllieta pret D. Strosu Kānu ir izbeigta, vēl spēkā ir Francijas tiesā iesniegtā rakstnieces Tristānas Banonas prasība, kuru viņš esot mēģinājis izvarot 2003. gadā, bet tanī laikā viņas māte ieteikusi par notikušo neko nestāstīt. Parīzes prokuratūra līdz šim jau ir izklaušinājusi T. Banonas māti, D. Strosa Kāna bijušo sievu un Fransuā Olandu, kurš tanī laikā bija Sociālistu partijas vadītājs.

Pēc apsūdzību atcelšanas D. Stross Kāns pats ar nekādiem paziņojumiem klajā nav nācis un pirmās dienas brīvībā pavadījis īrētos apartamentos Ņujorkā, vēsta AFP. Viens no viņa advokātiem – Bendžamins Brafmans – šonedēļ izteica pārliecību, ka D. Strosam Kānam paveras plašas darbības iespējas, turpretim cits viņa advokāts Viljams Teilors pieļauj, ka viņa klients tuvāko laiku vēlēsies atpūsties un pavadīt kopā ar ģimeni.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais