Šogad plānots vienu Latvijas diplomātu nosūtīt darbam Lietuvas vēstniecībā Moldovā

Šogad plānots vienu Latvijas diplomātu nosūtīt darbam Lietuvas vēstniecībā Moldovā, aģentūrai BNS pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) politiskais direktors Andris Razāns.

Augusta beigās Helsinkos starp Baltijas un Ziemeļvalstīm paredzēts noslēgt saprašanās memorandu par principiem, kas jāievēro, izvietojot diplomātus savu pārstāvniecību telpās. Memoranda noslēgšanu otrdien atbalstīja valdība.

Līdz ar memoranda noslēgšanu jau šogad ĀM plāno izmantot Lietuvas vēstniecību Moldovā, lai nosūtītu šajā valstī Latvijas diplomātu.

Razāns uzsvēra, ka Moldova ir viena no aktīvākajām Austrumu partnerības valstīm, kas vēlas integrēties Eiropas Savienībā. Arī teritorijas izmēra ziņā Latvija un Moldova ir līdzīgas, turklāt Latvija jau iepriekš attīstības sadarbības politikas ietvaros sniegusi divpusēju atbalstu Moldovai.

Nosūtot Latvijas diplomātu darbam Moldovā, ar Lietuvas ĀM tiks noslēgts nolīgums, kurā paredzēs, kā diplomāts izmanto pārstāvniecības telpas un iekārtas, kontaktu tīklu, kā valstis sadala izmaksas un maksā izdevumus, kā izmanto karogus un ģerboņus.

ĀM maksās diplomāta algu un uzturēšanās izdevumus. Razāns pagaidām nevarēja pateikt, cik izmaksās viena diplomāta darbība Moldovā.

Latvijai nav pārstāvniecības Moldovā. Latvijas intereses šajā valstī pārstāv vēstnieks Ukrainā Atis Sjanīts.

Moldova ir viena no Latvijas prioritātēm Eiropas kaimiņu politikā. Moldova ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm un bija pirmā valsts, kurai Latvija sniedza palīdzību divpusējās attīstības sadarbības programmas ietvaros.

Diplomātiskās attiecības abu valstu starpā nodibinātas 1992.gada 1.septembrī.

Pasaulē

Mūsdienās Lielbritānijas karaļa Čārlza III sievai Kamillai ir nevainojama reputācija, un viņu sabiedrība mīl, iespējams, pat vairāk nekā pats monarhs. Tomēr tā ir bijis ne vienmēr - Kamilla jau sen tiek dēvēta par Lielbritānijas nīstāko sievieti. Kāpēc tā? Raksta “postimees.ee”.

Svarīgākais