Irāna notiesā amerikāņu tūristus

Irānas tiesa par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu un spiegošanu diviem amerikāņu tūristiem ir piespriedusi astoņus gadus cietumā.

28 gadus vecais Šeins Bauers un 29 gadus vecais Džošs Fatals abi ir notiesāti uz trim gadiem cietumā par nelegālu iekļūšanu Irānas teritorijā un uz vēl pieciem gadiem par spiegošanu. Pagājušajā gadā pret 500 tūkstošu dolāru drošības naudu tika atbrīvota Sāra Šrouda, trešā tūriste, kas kopā ar notiesātajiem 2009. gadā tika arestēta. Notiesātie savu vainu noliedz. Viņi skaidro, ka Irānas teritorijā bija nonākuši nejauši tūrisma pārgājiena laikā pa Irākas kalniem. Lietas izskatīšana notika aiz slēgtām durvīm, un varasiestādes nav publiskojušas pierādījumus pret aizturētajiem.

S. Šrouda, kas ir Š. Bauera līgava, no ieslodzījuma tika atbrīvota 2010. gada septembrī humānu un veselības apsvērumu dēļ, pēc tam viņa nekavējoties atgriezās ASV. Doties atpakaļ uz Irānu, lai stātos tiesas priekšā, viņa atteicās, norādot, ka šī pieredze viņai ir bijusi pārlieku traumējoša. Viņa ir stāstījusi, ka nopratināšanas laikā izmeklētājs atzinis, ka šī lieta ir politiska un ka viņa ar draugiem ir kļuvusi par divu valstu savstarpējo rēķinu kārtošanas upuri.

Tiesa pret abiem amerikāņiem sākās šā gada februārī, savukārt lietas izskatīšana noslēdzās 31. jūlijā, viņu apcietināšanas otrajā gadadienā. Notiesātajiem ir 20 dienas laika, ka iesniegtu apelācijas prasību, un advokāts, kas viņus pārstāv, ir apliecinājis, ka šī iespēja tiks izmantota, vēsta Reuters. Irānas varasiestādes ir paziņojušas, ka lieta pret S. Šroudu nav slēgta un varasiestādes joprojām ir gatavas tiesāt arī viņu. Savukārt ASV ir aicinājušas Irānu atbrīvot arī abus pārējos savus pavalstniekus. «Šeins un Džošs cietumā jau ir atradušies pārlieku ilgi, un ir pienācis laiks ļaut viņiem atkal satikties ar savām ģimenēm,» teikts ASV Valsts departamenta izplatītajā paziņojumā.