Loks ap Lībijas galvaspilsētu Tripoli savelkas

© Scanpix/Reuters

Lībijas nemiernieku spēki atrodas dažu desmitu kilometru attālumā no Muammara Kadāfi galvenā atbalsta bastiona un galvaspilsētas Tripoles.

Pašlaik Tripole ir ielenkta no trim pusēm: nemiernieki tuvojas no austrumiem un arī dienvidiem, kur to rokās ir kritusi Zlitanas pilsēta, kas atrodas 160 kilometrus no Tripoles. Savukārt NATO karakuģi kontrolē Lībijas spēku piekļuvi kuģošanas ceļiem. Kaujas turpinās naftas rūpniecības pilsētā Bregā, kur pēc M. Kadāfi armijas artilērijas uzbrukuma nemierniekiem ir nācies atkāpties no savām pozīcijām. Šī pilsēta, kur atrodas valsts naftas apstrādes rūpnīcas, pēdējo sešu mēnešu laikā vairākkārt ir kritusi gan nemiernieku, gan M. Kadāfi atbalstītāju rokās. Tripoles krišana nozīmētu M. Kadāfi režīma galu, tomēr pašlaik viņa armija spēj izrādīt nopietnu pretestību nemiernieku un NATO uzbrukumiem, vēsta AP.

Nedēļas nogalē Tripolē vairākās vietās bija dzirdamas apšaudes, kā arī četri skaļi sprādzieni, tomēr vakar pa dienu šāvienu skaits samazinājās, ziņo BBC. Domājams, ka apšaudes rīko M. Kadāfi oponenti pilsētā, nevis nemiernieku spēki, kuri ir ceļā uz Tripoli. M. Kadāfi gan paziņoja, ka viņa spēki ir iznīcinājuši sacelšanos pilsētā. Savukārt Lībijas līdera dēls Saīds el Islāms televīzijā pārraidītas uzrunas laikā izslēdza iespēju, ka Lībijas valdība varētu padoties. «Redzu, ka mēs uzvaram un ka mūsu pozīcijas ir spēcīgas,» viņš sacīja. Viņš gan arī pauda, ka M. Kadāfi spēki ir gatavi miera sarunām. Savukārt televīzijas pārraidītā audiovēstījumā M. Kadāfi aicināja Lībijas iedzīvotājus miermīlīgā ceļā atbrīvoties no nemiernieku režīma.

Lībijas valdība nedēļas nogalē mudināja abas puses pārtraukt uguni, kā arī apsūdzēja NATO par sadarbību ar pretvaldības spēkiem. Tripolē rīkotas preses konferences laikā Lībijas informācijas ministrs Mūsa Ibrāhīms stāstīja, ka NATO spēki nemierniekiem atverot ceļus, jo viņu pašu kaujasspējas ir pārāk vājas, lai tiktu galā vieni. «Bez NATO viņi nekas nav,» sacīja M. Ibrāhīms. Viņš arī stāstīja, ka pēdējo dienu laikā ieņemtajās pilsētās un ciemos nemiernieku armija rīko slaktiņus. Ministrs brīdināja, ka gadījumā, ja netiks rasts miermīlīgs risinājums krīzei, dzīvību nāksies zaudēt vēl daudziem cilvēkiem.

Tripolē M. Kadāfi joprojām bauda ievērojamu atbalstu. Pēdējo nedēļu laikā viņa atbalstītāji – gan vīrieši, gan sievietes – tiek apmācīti ieroču lietošanā, savukārt pilsētā daudzviet ir izveidoti kontrolpunkti.

Svarīgākais