Jaunietis mēģinājis spridzināt skolu

© Scanpix

Floridas pilsētā Tampā varasiestādēm izdevies novērst kāda bijušā skolēna sarīkotu slaktiņu skolā.

17 gadus vecais Džareds Kano bija iecerējis Tampas vidusskolā Freedom (Brīvība) izvietot spridzekļus un tos iedarbināt jaunā mācību gada pirmajā dienā 23. augustā. Skolā mācās aptuveni 2100 audzēkņu.

Jaunietim jau iepriekš ir bijuši konflikti ar varasiestādēm – viņš aizturēts par vairākiem noziegumiem, tai skaitā par ielaušanos un marihuānas audzēšanu. Kā stāsta policijas virsniece Džūna Kastore, puisis plānotā uzbrukuma laikā bija iecerējis nogalināt vairāk cilvēku nekā 1999. gadā gāja bojā slaktiņā Kolumbainas vidusskolā Kororādo štatā – tolaik dzīvību zaudēja 12 cilvēki.

Dž. Kano tika aizturēts pēc tam, kad policija bija saņēmusi anonīma avota sniegtu informāciju par jaunieša plāniem, ziņo BBC. Veicot kratīšanu aizdomās turētā mājās, tika atrasti materiāli, kas nepieciešami spridzekļa izgatavošanai, skolas plānojuma skices ar iezīmētām vietām, kur spridzekļus plānots izvietot, kā arī rakstiski vēstījumi, kas apliecina jaunieša vēlmi nogalināt gan skolotājus, gan skolēnus. Aizturētais savu uzbrukumu bija izplānojis ar minūtes precizitāti.

No vidusskolas Dž. Kano tika izslēgts pagājušajā gadā ārpusskolas uzvedības dēļ. Konkrētākus iemeslus skolas vadība atteikusies nosaukt, tomēr policijas dokumentācija liecina, ka mēnesī, kurā Dž. Kano tika izslēgts, viņš no kādas mājas bija nozadzis ieroci, vēsta CNN. Toreiz, kad policijas pārstāvji pie viņa ieradās, jaunietis likuma sargus sagaidījis agresīvi noskaņots un ar beisbola vāli rokās.

Aizturētajam draud apsūdzības par spridzekļa izgatavošanas, uzstādīšanas un detonēšanas plāniem, spridzekļu veidošanas materiālu glabāšanu, kā arī par marihuānas glabāšanu. Ar izmeklētājiem aizturētais nesadarbojas un kopš aresta nekādu informāciju nav sniedzis. Savukārt tiesas priekšā puisis savu sakāmo bija sācis ar teikumu: «Mans plāns nebija...», bet viņu bija pārtraucis advokāts un aicinājis neko vairāk neteikt.

Vidusskolas Freedom pirmajā mācību dienā būs pastiprināti drošības pasākumi.

Pasaulē

No Latvijas atpakaļ uz Ukrainu devies Jurijs, kas kopš 2017. gada dienējis Ukrainas bruņotajos spēkos kā kara ārsts. Diemžēl jaunā cilvēka dzīves stāsts ir izvērties par traģisku notikumu virkni, jo Jurijs pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā nokļuva gūstā un tika izziņots par bezvēsts pazudušu. Realizējot gūstekņu apmaiņu, izdevās atgriezties dzimtenē, diemžēl pēc gūsta puisis ir kļuvis lieks gan savai armijas daļai, gan jebkādai kara medicīnai. “Ukraina gūstekņiem netic,” "Kurzemes TV" žurnālistei Gondai Porniecei stāsta mediķis, kas par savam tiesībām šobrīd cīnās ar tiesvedības palīdzību.

Svarīgākais