Vaiklefs Žans apmāca haitiešus dažādos arodos

Haitiešu izcelsmes mūziķis Vaiklefs Žans savā dzimtajā valstī ir izveidojis arodskolu, lai palielinātu nabadzīgās valsts iedzīvotāju konkurētspēju.

V. Žana veidotais fonds Yele Haiti sadarbībā ar vairākām citām organizācijām skolas programmu ir veidojis, ņemot vērā nepieciešamību pēc kvalificētiem strādniekiem, lai novērstu pagājušā gada janvāra zemestrīces radītos postījumus. Dabas katastrofas dēļ dzīvību zaudēja aptuveni 300 000 cilvēku, bet vēl neskaitāmi citi palika bez pajumtes.

Skolas pirmais izlaidums notika jau pagājušajā mēnesī, diplomus saņēma 106 dažādu ar būvniecību un remontu saistītu jomu jaunie speciālisti – galdnieki, mūrnieki, sanitārtehniķi. «Kā sanitārtehniķis es pašlaik savu nākotni redzu pilnīgi citādi,» aģentūrai Reuters sacīja 29 gadus vecais absolvents Žans Laksons LuissŽens, kurš līdz šim vēl nekad nebija spējis atrast sev algotu darbu. Jaunie absolventi tiks iekļauti arī turpmākajā mācību procesā, lai viņiem ļautu uzlabot apgūtās prasmes.

Yele Haiti fonda mērķis ir, darbojoties dažādos valsts reģionos, panākt, ka cilvēkiem vairs nevajag mitināties telšu nometnēs – pašlaik valstī šādos apstākļos joprojām mitinās aptuveni 600 000 cilvēku –, kā arī cīnīties ar nabadzību, kas šajā valstī arī pirms zemestrīces bija liela problēma. Haiti ir nabadzīgākā valsts rietumu puslodē. «Nedomāju, ka labdarība var atrisināt haitiešu problēmas,» saka V. Žans. «Mēs vēlamies dot cilvēkiem iespējas ņemt savu dzīvi pašiem savās rokās un pašiem nodrošināt savu nākotni.»

V. Žans ir Haiti īpašo uzdevumu vēstnieks, kura uzdevums ir savu valsti pārstāvēt daudzās valstīs. Pagājušajā gadā viņš izteica vēlmi startēt Haiti prezidenta vēlēšanās, bet no šā plāna nācās atteikties, jo lielāko dzīves daļu Ņujorkā nodzīvojušais mūziķis un aktīvists neatbilda kandidātu kritērijiem. V. Žanam ir labas attiecības ar vēlēšanās uzvarējušo prezidentu Mišelu Marteliju, kurš arī ir uzsvēris, ka Haiti ir nepieciešams apmācīt kvalificētu darbaspēku.