Britu premjers sola kārtību

Lielbritānijas policija Londonas nemieru savaldīšanai izmantoja neatbilstošu taktiku – tā uzstāšanās laikā Lielbritānijas parlamentā paziņoja premjerministrs Deivids Kamerons. Viņš piedāvāja arī izskatīt virkni pasākumu, kas varētu palīdzēt atjaunot kārtību ielās un nodrošināt to, ka līdzīgi nodarījumi neatkārtojas nākotnē.

Pēdējās naktis Londonā, kā arī citās pilsētās, uz kurām nemieri bija pārsviedušies – Birmingemā, Notingemā, Mančestrā, Liverpūlē un citās, ir bijušas relatīvi mierīgas. Kopš vardarbības sākuma pagājušajā sestdienā arestēts vairāk nekā 1500 cilvēku, ziņo BBC.

Iztaujāšanas laikā parlamentā D. Kamerons sacīja, ka nemieri «bija gluži vienkārši noziedzība», savukārt pilsētu ielās ir bijis pārlieku maz policistu, kas vandaļus varētu ierobežot, un arī likuma sargu sākotnējā reakcija ir bijusi neatbilstoša un neefektīva. «Policijas vadība sarunās ar mani par iemesliem, kāpēc tā notika, bija godīga,» sacīja D. Kamerons. «Sākotnēji policisti pret notiekošo izturējās tikai kā pret sabiedriskās kārtības traucēšanu, nevis kā pret noziegumu, kur sabiedriskās kārtības traucēšana ir tikai viens no aspektiem. Policistiem nācās saskarties ar jaunu un unikālu izaicinājumu – tikt galā ar cilvēkiem, kas dažādās vietās būtībā dara vienu un to pašu, proti, laupa.»

Premjerministrs solīja atjaunot kārtību ielās un piedāvāja dažādus pasākumus, lai uzlabotu kārtības uzturēšanas iespējas Lielbritānijas pilsētās, kā arī atbalstītu namīpašniekus un uzņēmējus, kuri no vandaļu uzbrukumiem ir cietuši.

D. Kamerons sola, ka ne tikai tiks apmierinātas visas likumīgās prasības pēc zaudējumu kompensācijām un palielināts prasību iesniegšanas termiņš, bet arī tiks izstrādāta papildu desmit miljonu mārciņu vērta palīdzības programma, kas pilsētu pašvaldībām ļautu atjaunot grautiņos nopostītās teritorijas. Atsevišķa palīdzības programma ir paredzēta arī grautiņos cietušo uzņēmumu atbalstam. Namu pārvaldniekiem tiek solītas lielākas pilnvaras no sociālajiem dzīvokļiem izlikt noziedzīgus iemītniekus, policijai tiks nodrošinātas pilnvaras pieprasīt, lai aizdomu gadījumā par kriminālu nodarījumu indivīdi neslēptu savas sejas. Premjerministra piedāvājumā ir arī citu tiesu un varas iestāžu pilnvaru palielināšana.

«Likumpaklausīgajiem cilvēkiem, kuri darbojas pēc noteikumiem un kuru šajā valstī ir vairākums, es saku: pretuzbrukums ir sācies, mēs jūs aizsargāsim, ja jūsu iedzīve vai īpašums ir bojāts, mēs jums to kompensēsim. Mēs esam jūsu pusē,» sacīja D. Kamerons. Viņš solīja notvert nemieru cēlējus un marodierus un tos stingri sodīt. Premjers arī izteica gatavību no ASV varasiestādēm apgūt pieredzi cīņai ar vardarbīgām bandām.

Pasaulē

Krievijas propagandisti regulāri izplata pastāstiņus, kā Putins “opjatj vseh obhitril” (atkal visus apmānīja), un parasti tas notiek īsi pirms kārtējās hrestomātiskās Kremļa izgāšanās. Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons bez plātīšanās turpina sistemātiski apspēlēt visus savus, Francijas, vienotās Eiropas un NATO, kā arī Ukrainas atbalsta pretiniekus.

Svarīgākais