Lielbritānijā dzīvojošos latviešus nemieri neskar

© Scanpix

Pasaules uzmanības centrā pašlaik ir nemieri Lielbritānijā, kas pārceļas no vienas pilsētas uz citu. Britu salās dzīvojošie latvieši, kurus aptaujāja Neatkarīgā, par savu drošību nebažījas. Drīzāk uzsver, ka valda salīdzinošs miers un par nekārtībām uzzina no plašsaziņas līdzekļiem.

Ja pagājušās nedēļas beigās un šīs sākumā nemieru epicentrs bija Londona, tad tagad nemieri pārcēlušies uz citām lielākajām Lielbritānijas pilsētām – Mančestru, Liverpūli, Bristoli un Birmingemu. Neatkarīgās aptaujātie latvieši norāda, ka nemieri ir lokāli un notiek noteiktos rajonos. Taču tomēr visi ir brīdināti, ka labāk nakts stundās uz ielas neiziet un vienam pašam uz centru nedoties.

«Personiski es, ja nebūtu rakstu avīzēs un sižetu televīzijā, tā arī neuzzinātu, ka ir nemieri. Mūsu galu tas pagaidām neskar. Bet darbā puiši jau bruņojas ar beisbola nūjām un citu, kas nu ir pieejams, un saka, ka sargāšot sevi paši. Braucu uz centru katru darba dienu – viss kluss. Bet vakaros cilvēki mazāk staigā pa ielām, lai neuzprasītos uz nepatikšanām, jo uzbrucējiem ir bara instinkts kā zvēriem,» Neatkarīgajai atzīst londonietis Leons Bičko, kurš Lielbritānijas galvaspilsētā dzīvo un strādā jau daudzus gadus.

Juris Perunovs, kurš padziļina angļu valodas zināšanas Bristolē, kur nemieri plosījās naktī no pirmdienas uz otrdienu, Neatkarīgajai atklāj: «Šeit viss izskatās mierīgi. Nemieri bija, taču citos rajonos. Es dzīvoju Kliftonā, tas ir universitātes rajons, kas tiek uzskatīts par ļoti drošu. Nekārtības ir, bet citos rajonos. Vietējie iesaka vēlos vakaros neiet uz pilsētas centru. Pārsteidzoši, bet šeit atceltas arī futbola spēles.» Un tas, ka angļi atceļ futbolu, patiešām liecina, ka situācija ir nopietna, jo Anglija bez futbola nav iedomājama – pat 1. janvārī, kad visa Eiropa guļ pēc Jaungada svinībām, angļi dodas uz futbola laukumiem.

Pagaidām nemieri plosās tikai Anglijā – pārējās Lielbritānijas daļās dzīve salīdzinoši mierīga. «Pie mums viss ir mierīgi. Idioti (nemieru cēlāji – aut.) jau bāzējas lielajās pilsētās,» saka nelielas Skotijas mazpilsētas latvietis Edvīns. Viņš gan novērojis, ka vietējie iedzīvotāji aizvien vairāk burkšķ par iebraucējiem, arī latviešiem, taču vismaz pagaidām situācija ir mierīga, nekas neliecinot par nemieru tuvošanos.

Lielbritānijas kaimiņiem īriem arī pagaidām viss esot mierīgi, taču visos ziņu kanālos bez mitas raidot ziņas par notikumiem Anglijā un iesaka atturēties no došanās uz Lielbritānijas galvaspilsētu, Neatkarīgajai pastāstīja Īrijas latvietis Gatis Bērziņš. Taču neesot izslēgts, ka nemieri varētu pārcelties arī uz Eiras salu. It īpaši pastāv risks, ka nemieri varētu uzliesmot Ziemeļīrijā, kas ir Apvienotās Karalistes administratīvā sastāvdaļa, jo, kā zināms, tur nemieri ir ik pa brīdim, kad plosās īru republikāņi.