Eiropas valstis brīdina savus pilsoņus par nekārtībām Anglijas pilsētās

Vairāku Eiropas valstu valdības, arī Latvija otrdien brīdināja savus pilsoņus par nekārtībām Anglijas pilsētās un aicināja būt sevišķi piesardzīgiem un izvairīties no pūļiem Lielbritānijas apmeklēšanas laikā.

Lai gan šajos brīdinājumos nav pausts aicinājums neapmeklēt Londonu vai citas nekārtību piemeklētās pilsētas, tie kā antireklāma var veicināt tūrisma industrijas ienākumu samazināšanos vasaras atvaļinājumu sezonā.

Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapā teikts: "Nav izslēgta nekārtību turpināšanās, tādēļ Latvijas valstspiederīgajiem iesakām atturēties no atrašanās masu pulcēšanās vietās, izvairīties no nemieru skarto rajonu apmeklēšanas vakaros un naktīs."

Par nekārtībām Anglijas pilsētās brīdināja Francija, Itālija, Nīderlande, Portugāle, Spānija un Vācija.

"Ceļotājiem tiek ieteikts būt īpaši uzmanīgiem, nekavējoties atkāpties jebkādu nekārtību pazīmju gadījumā un īpaši sekot drošības spēku dotiem padomiem," paziņoja Vācijas Ārlietu ministrija internetā publicētā ieteikumā biznesa un tūrisma braucienu dalībniekiem.

Francija brīdināja simtiem tūkstošu savu pilsoņu, kas dzīvo Lielbritānijā, būt ārkārtīgi uzmanīgiem, pārvietojoties pa Londonu vai citām nekārtību pārņemtām pilsētām. Francijas Ārlietu ministrija aicināja būt sevišķi piesardzīgiem naktīs un noteikti izvairīties no pūļiem pilsētu centros.

Portugāles valdība atzina, ka nav iespējams novērtēt nekārtību mērogu, ieteica izvairīties no lieliem pūļiem un būt sevišķi piesardzīgiem vakaros.

Anglijas pilsētās trešdienas naktī turpinājās nekārtības, kas sestdien bija sākušās Londonā un otrdienas naktī izplatījušās uz citām pilsētām, bet situācija bija samērā mierīga Londonā, kur kārtību nodrošināja policijas papildspēki.

Nekārtību turpināšanās dēļ Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pārtrauca atvaļinājumu, kuru viņš pavadīja Itālijā kopā ar ģimeni, un otrdien atgriezās Londonā. Kamerons paziņoja, ka šīs nekārtības ir "tīra un vienkārša noziedzība, kas ir jāapkaro un jāsakauj".

Vardarbība izcēlās pēc tam, kad sestdien pie policijas ēkas Londonas Totenemas rajonā notika mierīga protesta akcija pret to, ka ceturtdien apšaudē ar policiju gāja bojā kāds vīrietis, taču pēc tam vairāki simti cilvēki sāka demolēt un dedzināt ēkas un transportlīdzekļus un izlaupīt veikalus. Daudzi apšauba versiju, ka jaunais vīrietis apdraudēja policiju, kas tiek skaidrots kā apšaudes iemesls.

Svarīgākais