ANO aicina Sīriju pārtraukt vardarbību

ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Mūns telefonsarunā ar Sīrijas prezidentu Bašāru el Asādu ir aicinājis viņu nekavējoties izbeigt bruņotos uzbrukumus civiliedzīvotājiem.

Nemieru apspiešana ar tankiem Sīrijā turpinās, tanī pašā laikā valdība sola līdz gada beigām sarīkot vēlēšanas. B. Ki Mūns jau mēnešiem ilgi bija centies tikties ar Sīrijas prezidentu, to

mēr bez panākumiem, jo B. el Asāds nebija pieņēmis viņa tālruņa zvanus. Iepriekšējā reize, kad abi līderi runāja, bija maijā, un arī tolaik ANO ģenerālsekretārs bija pieprasījis, ka vardarbīgā vēršanās pret demonstrantiem ir jāizbeidz, kā arī lūdzis valstī ielaist starptautiskās humānās palīdzības organizācijas. Sīrijas valdība uz šiem aicinājumiem nekādā veidā nav reaģējusi, norāda BBC.

Pagājušajā nedēļā ANO Drošības padome pēc ilgām diskusijām izplatīja paziņojumu, nosodot piecus mēnešus ilgušo Sīrijas varasiestāžu asiņaino izrēķināšanos ar oponentiem. Sīrijas valdība piedāvā diametrāli pretēju skaidrojumu par notiekošo – pēc tās uzskata, sadursmes ir bruņotu bandu vēršanās pret drošības spēkiem un policiju. Par šādu interpretāciju šaubas izteikuši gan ārvalstu diplomāti, gan arī cilvēktiesību organizācijas. Sīriju par asinsizliešanu ir kritizējušas gan rietumvalstis, gan arī Persijas līča valstis, vēsta Al Jazeera. Uz sarunām par situāciju Sīrijā rīt Damaskā ieradīsies Turcijas ārlietu ministrs.

Nedēļas nogalē Sīrijas bruņotie spēki sāka uzbrukumu vēl vienai nemiernieku kontrolētai Deir ez Zorai, kas ir lielākā pilsēta Sīrijas austrumu daļā un atrodas 450 kilometru no Damaskas. Pēc Sīrijas aktīvistu sniegtās informācijas, tanku apšaudes notikušas vairākos pilsētas rajonos. Turpinās arī Homsas pilsētas aplenkums – šī pilsēta ir sacelšanās centrālais bastions. Kopumā kopš marta, kad sākās sacelšanās, režīmam lojālie spēki varētu būt nogalinājuši aptuveni 1650 civiliedzīvotāju, paziņojusi Londonā bāzētā Sīrijas cilvēktiesību organizācija Syrian Observatory for Human Rights. Savukārt kopš pagājušās svētdienas, kad sākās pašreizējais militārais uzbrukums nemiernieku apdzīvotajām vietām, bojā gājuši vairāk nekā 300 cilvēku.

Laikā, kad armija centās ieņemt pilsētu, Sīrijas ārlietu ministrs Valīds el Muallems tikšanās laikā ar ārvalstu vēstniekiem Damaskā paziņoja, ka līdz gada beigām valstī tiks sarīkotas «brīvas un godīgas» vēlēšanas. Viņš solīja, ka tikšot arī nodrošināts, lai jaunais parlaments pārstāvētu visas Sīrijas tautas intereses. Pašreizējā parlamenta pilnvaru termiņš jau ir izbeidzies, un prezidentam ir jāizsludina jaunu vēlēšanu datums. Īsi pēc šā paziņojuma Sīrijas drošības spēki arestēja bijušo politisko ieslodzīto un vadošu opozīcijas politiķi Valīdu el Bunni.

Pasaulē

Krievijas propagandisti regulāri izplata pastāstiņus, kā Putins “opjatj vseh obhitril” (atkal visus apmānīja), un parasti tas notiek īsi pirms kārtējās hrestomātiskās Kremļa izgāšanās. Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons bez plātīšanās turpina sistemātiski apspēlēt visus savus, Francijas, vienotās Eiropas un NATO, kā arī Ukrainas atbalsta pretiniekus.

Svarīgākais