ANO atbalsta ziņojumu par kara noziegumiem Gazā

ANO Cilvēktiesību komisija ir atbalstījusi ziņojumu par pagājušās ziemas karu Gazas joslā, kurā teikts, ka gan palestīniešu kaujinieki, gan Izraēlas armija varētu būt pastrādājuši kara noziegumus.

Tiesneša Ričarda Goldstona vadībā sastādītā ziņojumā Izraēla un grupējums HAMĀS aicināts rīkot uzticamas izmeklēšanas par pastrādātajiem noziegumiem. Ja nākamo sešu mēnešu laikā abas Gazas karā iesaistītās puses neizmeklēs apsūdzības, ziņojumā pieprasīts vērsties Starptautiskajā krimināltiesā Hāgā.

Par rezolūciju, kurā ziņojums atbalstīts, balsoja 25 valstis, pret — sešas. No 47 locekļu lielās komisijas atturējās 11 valstis — lielākoties no Eiropas un Āfrikas, bet Lielbritānija, Francija un trīs citas dalībvalstis balsošanā nepiedalījās. Pret atbalstu ziņojumam iestājās ASV un Izraēla. Izraēla ir paziņojusi, ka ziņojums ir vērsts pret Izraēlu un tā autori neņem vērā valsts tiesības aizstāvēt sevi pret teroristiem. Tam piekrita ASV pārstāvis Cilvēktiesību padomē, kas norādīja, ka rezolūcija tikai apgrūtinās jēgpilnu miera procesu Tuvajos Austrumos.

Palestīniešu pašpārvalde ziņojumu sākotnēji neatbalstīja, bet, saskārusies ar kritiku pašu mājās, viedokli mainīja. „Tagad sāk tikšķēt šī ziņojuma pulkstenis,” paziņoja Palestīniešu vēstnieks ANO Ibrahims Haraišī, kurš pauž cerību, ka ziņojumu izskatīs arī ANO Drošības padome. Tomēr, ja tas tā notiks, sagaidāms, ka ASV izmantos savas veto tiesības, lai bloķētu mēģinājumus lietas izskatīšanā pret Izraēlu iesaistīt Starptautisko krimināltiesu.

Palestīnieši un cilvēktiesību aizsardzības organizācijas uzskata, ka 22 dienas ilgušajā karā Gazas joslā nogalināts 1400 civiliedzīvotāju, savukārt pēc Izraēlas datiem, nogalināto skaits ir 1166. dzīvību zaudēja 13 Izraēlas pilsoņi. Ziņojumā Izraēla tika apsūdzēta par pārlieku spēka lietojumu un speciālu vēršanos pret civiliedzīvotājiem, bet palestīnieši — par civiliedzīvotāju izmantošanu par dzīvajiem vairogiem un uzbrukšanu Izraēlai ar raķetēm.