Ukraina sēro par 37 bojāgājušajiem ogļračiem

Pēc sprādzieniem raktuvēs, kuru dēļ dzīvību zaudēja 37 cilvēki, Ukrainā vakar bija izsludinātas sēras.

Pagājušajā piektdienā viens no incidentiem notika Luganskas reģionā, kad sprādziens notika šahtā Suhodoļskaja-Vostočnaja. Vairāk nekā 900 metru zem zemes esošajā šahtas posmā, kurā notika eksplozija, tobrīd strādāja 28 ogļrači. No vinņiem 26 ir miruši, bet divi guvuši traumas. Domājams, ka sprādzienu izraisījusi metāna gāze, kas šahtā bijusi pārlieku augstā koncentrācijā. Kopumā šajā šahtā tobrīd strādāja 252 cilvēki, ziņo Gazeta.ru. Šīs raktuves pieder uzņēmumam Metinvest, kuru kontrolē Ukrainas bagātākais cilvēks Rinats Ahmetovs. Viņš sponsorēja prezidenta Viktora Janukoviča kampaņu iepriekšējās prezidenta vēlēšanās.

Nelaimes gadījums notika arī Doņeckas reģionā, kur Bažanova ogļraktuvēs sabruka 65 metrus augsts betona tornis, kas balstīja liftu kravu un kalnraču pārvietošanai. Incidentā dzīvību zaudēja 11 cilvēku, bet ievainojumus guva vēl četri. Saviem spēkiem no šahtas, virs kuras tornis sabruka, virszemē izkļuvuši vairāk nekā 350 strādnieku. Abi šie negadījumi ir nāvējošākie, kas Ukrainā piedzīvoti kopš 2007. gada – tolaik metāna izraisīta sprādziena dēļ dzīvību zaudēja vairāk nekā simts cilvēku, vēsta AFP.

Prezidenta V. Janukoviča izdotajā dekrētā par sēru dienas izsludināšanu pie visām valsts iestādēm, valsts uzņēmumiem un organizācijām, kā arī pie Ukrainas diplomātiskajām misijām noteikts izkārt karogu sēru noformējumā. Ir atcelti visi izklaides pasākumi un koncerti, nenotiek arī sporta sacensības. Vakar Ukrainas ministru prezidents Mikola Azarovs piedalījās upuru apbedīšanas pasākumos un tikās ar viņu piederīgajiem. Savukārt enerģētikas ministrs Jurijs Boiko devās uz Lugansku, lai personīgi vadītu glābšanas darbus. Par drošību atbildīgajiem ir uzdots pārbaudīt visu valstī esošo raktuvju liftu iekārtas.

Pēc strādājošo nāves gadījumu proporcijas Ukrainas ogļrakšanas nozare ieņem pirmo vietu pasaulē. To ietekmē gan zemie drošības standarti, gan arī novecojušais ekipējums. Ukrainas neatkarīgās ogļraču arodbiedrības vadītājs Mihailo Voliņecs ir izteicies, ka 70 procentu no šahtās izmantotā ekipējuma ir nepieciešams nomainīt. Visbiežākais negadījumu iemesls ir viegli uzliesmojošā metāna gāze, kas izdalās ogļu rakšanas laikā un nepietiekamas ventilācijas gadījumā uzkrājas šahtās. Kopumā ogļu ieguvē Ukrainā ir nodarbināti aptuveni 600 tūkstoši cilvēku.

Pasaulē

Krievijas propagandisti regulāri izplata pastāstiņus, kā Putins “opjatj vseh obhitril” (atkal visus apmānīja), un parasti tas notiek īsi pirms kārtējās hrestomātiskās Kremļa izgāšanās. Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons bez plātīšanās turpina sistemātiski apspēlēt visus savus, Francijas, vienotās Eiropas un NATO, kā arī Ukrainas atbalsta pretiniekus.

Svarīgākais