Par Medininku slepkavībām apsūdzēto omoniešu nodarījumu pārkvalificē par noziegumiem pret cilvēci

Viļņas tiesa ceturtdien par noziegumiem pret cilvēci pārkvalificējusi apsūdzības, kas izvirzītas par 1991.gadā Medininkos notikušo Lietuvas muitnieku slepkavību bijušajiem Rīgas omoniešiem Aleksandram Rižovam, Česlavam Mliņņikam un Andrejam Laktionovam.

Tiesa apsūdzības pārkvalificēja pēc Lietuvas Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas departamenta lūguma. Līdz šim Rīgas OMON vienības dalībniekiem bija izvirzītas apsūdzības par Lietuvas amatpersonu pirmās pakāpes slepkavību laikā, kad tās pilda amata pienākumus.

Apsūdzētie ir Krievijas pilsoņi, kas liek ievērot noteiktu procedūru. Tādēļ 20.jūlijā prokurori vērsās tiesā ar lūgumu mainīt apsūdzības saskaņā ar Lietuvas Kriminālkodeksa 100.pantu, kas attiecas uz atbildības uzņemšanos par rīcību pret cilvēkiem, kāda ir aizliegta starptautiskajās tiesībās, un kara noziegumiem. Pēc šā panta uz apsūdzētajiem neattiecas lietas noilgums.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas departamenta galvenā prokurora vietnieks Raimaunds Petrausks aģentūrai BNS trešdien paskaidroja, ka pēc tiesas apstiprinājuma saņemšanas prokuratūra izdos jaunu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Pēc tam arī Krievijas atbildīgajām iestādēm tiks nosūtīts lūgums informēt Krievijas pilsoņus par lietu, kas sākta pret viņiem. Nav gaidāms, ka Krievija varētu izdot apsūdzētos Lietuvai.

Petrausks norādīja, ka bijušie Rīgas omonieši tiks tiesāti aizmuguriski.

31.jūlijā apritēs 20 gadu kopš padomju milicijas specvienības OMON kaujinieki Medininku robežpunktā nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Pagaidām saistībā ar Medininkos notikušajām slepkavībām notiesāts tikai viens cilvēks – bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Ņikuļins, kas līdz aizturēšanai dzīvojis Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Viņam 11.maijā Viļņas apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu.