Indijā netiek galā ar bērnu nostrādinātājiem

© AP/Scanpix

Lai arī Indijā ir daudz gadījumu, kad nelikumīgi tiek nodarbināti bērni, laikposmā no 2006. līdz 2008. gadam varasiestādes ir izskatījušas tikai 138 šādas lietas. Bērnu tiesību aktīvisti uzskata, ka tik mazs skaits ir ņirgāšanās par Bērnu darba novēršanas likumu.

Minētie 138 gadījumi nozīmē, ka pārkāpumu ir bijis mazāk par vienu uz trim miljoniem bērnu, kas ne tuvu neatbilst realitātei. Indija ir lielākā bērnu nodarbinātāja pasaulē, un lēšams, ka no 60 miljoniem līdz 115 miljoniem bērnu tā vietā, lai ietu skolā, pelna naudu, raksta Times Online. Pastāv versija, ka Indijā ir grūti nodzīvot dienu, neizmantojot preces vai pakalpojumus, kas saistīti ar bērnu nodarbināšanu.

Indija 1986. gadā pieņēma bērnu nodarbinātības likumu, un tas aizliedz par 14 gadiem jaunāku bērnu nodarbināšanu virknē nozaru. Maksimālais soda mērs par likuma neievērošanu ir apmēram 270 lati jeb 20 tūkstoši rūpiju, tomēr kūtruma un budžeta trūkuma dēļ nodarbinātības aģentūras likuma izpildi slikti kontrolē. Piemēram, 2007. gadā izveidotā Bērnu tiesību nacionālajā komisijā, kam būtu jāaizsargā Indijas 420 miljoni bērnu, strādā desmit cilvēki.

Ik gadus no sviedrētavām tiek izglābti simti bērnu, tomēr tikai par nelielu no šiem gadījumiem notiek izmeklēšana, un vēl mazāk ir gadījumu, ka par bērnu nelikumīgu nodarbināšanu kāds būtu sodīts.