Izraēla dusmīga par Turcijas seriālu

Izraēlas ārlietu ministrs pie sevis ir izsaucis Turcijas vēstnieku Izraēlā, lai paustu sašutumu par Turcijas televīzijas seriālu, kurā izraēliešu karavīri redzami slepkavojam bērnus.

Ministrs Avigdors Lībermans ir paziņojis, ka raidījums, kas skatāms Tucijas valsts televīzijā, veicina naidu pret Izraēlu. Vienā fragmentā redzams, kā Izraēlas kareivis mērķē uz smaidošu jaunu meiteni un viņu nogalina. Citā — kā Izraēlas karavīra izšauta lode palēninājumā traucas pretim palestīniešu bērnam. „Seriāls, kas Izraēlas karavīrus parāda kā bērnu slepkavas, nebūtu piemērots raidīšanai pat naidīgajās valstīs, nemaz nerunājot par valsti, kas ar Izraēlu uztur diplomātiskas attiecības,” teikts A. Lībermana izplatītajā paziņojumā.

Šī sūdzība ir kārtējā izpausme tam, ka Turcijas un Izraēlas attiecībās aizvien vairāk pieaug saspīlējums. Turcija ir viena no dažām musulmaņu valstīm, ar ko Izraēlai ir attiecības, tomēr tās kopš janvāra, kad noslēdzās Izraēlas karš Gazas joslā, ir krietni pasliktinājušās.

Pagājušajā nedēļā Ankara atcēla starptautiskās mācības, kurās bija paredzēts piedalīties Izraēlas pilotiem, tomēr toreiz Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks mēģināja mazināt nesaskaņas un uzsvēra, ka abām valstīm ir „stratēģiskas, ilgas un svarīgas saites”.