Itālija noliedz, ka maksājusi tālibiem

© Scanpix

Itālijas valdība ir noraidījusi izskanējušo informāciju, ka tā maksājusi tālibu komandieriem un afgāņu karavadoņiem par sadarbību un ka šie maksājumi būtu bijuši par iemeslu Francijas karavīru nāvei.

Lielbritānijas laikraksts The Times vēsta, ka Itālijas slepenais dienests afgāņu kaujiniekiem maksājis desmitiem tūkstošus dolāru, lai panāktu, ka Sarobī uz reģions uz austrumiem no Kabulas, kurā dislocēti itāliešu karavīri, ir mierīgs. Laikraksts atsaucas uz vārdā nesauktiem rietumvalstu armijas pārstāvjiem.

Šāda vienošanās bijusi liktenīga franču karavīriem, kas šajā teritorijā nomainījuši itāliešus un par maksājumiem neko nav zinājuši un tamdēļ par zemu novērtējuši briesmas, bet kaujinieki, nesaņēmuši maksājumus, viņiem uzbruka. Viņi šeit strādāt sāka 2008. gada vidū, un tur desmit karavīri gāja bojā, uzduroties ienaidnieka slēpnim.

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni noraida iespēju, ka būtu maksāts tālibiem un norāda, ka 2008. gada pirmajā pusē vairākos uzbrukumos Afganistānā bojā gāja arī Itālijas karavīri. „Berluskoni valdība nav atļāvusi vai apstiprinājusi nekādus maksājumus un nav informēta par iepriekšējās valdības šāda veida iniciatīvām,” teikts valdības vadītāja biroja izplatītajā paziņojumā. S. Berluskoni pie varas ir kopš pērnā gada aprīļa. Aizsardzības ministrs Ignacio La Rusa laikraksta publikāciju nosaucis par „atkritumiem” un apvainojošu un piesolījis pret The Times vērsties tiesā.

Francijas armijas rīcībā nav neatkarīgas informācijas par šīm apsūdzībām, bet, cik tā var spriest no kontaktiem ar Itālijas un Turcijas vienībām Sarobī reģionā, nav faktu, kas apstiprinātu publikācijā minēto. Itālijas valdības pārstāvji arī ir nolieguši, ka ASV pēc tam, kad uzzinājusi par situāciju, ir iesniegušas Itālijai sūdzību. Savukārt ASV vēstniecība Romā paziņojusi, ka nekomentē „iekšējās diplomātiskās sarunas, kas var būt un var nebūt notikušas”.

Tomēr Hadžī Abduls Rahmans, kādas Sarobī cilts vecajais, stāstīja, ka situācija reģionā ir būtiski mainījusies kopš tur vairs nekaro itālieši. "Itāliešiem neviens neuzbruka. Cilvēki runāja, ka tālibiem un itāliešiem ir labas attiecības. Kad vietā nāca franču karavīri, pret viņiem bija vērsts liels uzbrukums. Mēs zinājām, ka tālibi dodas uz pilsētu un ka tie neuzbrūk itāliešiem, bet nezinājām, kāpēc." Kopš kontroli pār reģionu pārņēmuši francūži, situācija esot būtiski mainījusies.

The Times atgādina, ka 2007. gadā Afganistānas rietumos tika nolaupīti divi itāliešu aģenti, no kuriem viens glābšanas operācijas laikā gāja bojā. Itāliešu prese pēcāk rakstījusi, ka viņi nolaupīti tika laikā, kad veda naudu tālibiem.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais