2050. gadā uz zemes būs 9,4 miljardi cilvēku; visvairāk iedzīvotāju būs Indijā

Amerikas Savienoto Valstu ekonomikas un tautas datu pētījumu kompānija „Census Bureau” izveidojusi provizorisko skatu uz pasauli pēc nepilniem 40 gadiem, raksta amerikāņu iknedēļas žurnāls „Time”.

Pēc kompānijas prognozētā, 2050. gadā Zemi par savām mājām sauks 9.4 miljardi cilvēku. Indija būs visapdzīvotākā valsts pasaulē, pārspējot Ķīnu jau ap 2025. gadu. Amerika paliks turpat, kur ir tagad – trešajā vietā ar 423 miljonu iedzīvotāju skaitu (2010. gadā iedzīvotāju skaits bija 308 miljoni). Tādā veidā divas no pasaules politiski un ekonomiski ietekmīgākajām valstīm, Krievija un Japāna, zaudēs savas šī brīža devītās un desmitās vietas pozīcijas, noslīdot līdz pat 16. un 17. iedzīvotāju skaita ziņā.

Ķīnas līdz šim straujā dzimstība pamazām pierimst, kamēr Rietumeiropas ilgstoši negatīvie dzimstības rādītāji vismaz dažos reģionos sāk paaugstināties. Arī Spānija un Itālija turpina attīstīties, bet to, cik augstu šie rādītāji kāps, to rādīs laiks.

Divas valstis, kuras šobrīd ir uz pareizā ceļa iedzīvotāju skaita palielināšanas ziņā, ir Nigērija un Etiopija. Nigērija šobrīd var lepoties ar 166 miljoniem iedzīvotāju, bet 2050. gadā gaidāms, ka šis skaits sasniegs 402 miljonus. Plānots, ka Etiopijas pašreizējais iedzīvotāju skaits trīskāršosies no pašreizējā 91 miljona līdz 278, pirmo reizi pasaules vēsturē ierindojot Austrumāfrikas valsti top 10 pēc iedzīvotāju skaita.

Lai gan tikai 18% pasaules iedzīvotāju dzīvo tā saucamajās augstas dzimstības valstīs (vienai sievietei ir vidēji 1.5 meitas), lielākā daļa šo valstu atrodas tieši Āfrikā. Ir sagaidāms, ka Āfrika turpmākajos gados pieredzēs ievērojamu iedzīvotāju skaita pieaugumu, kas vēl vairāk sarežģīs situāciju ar jau šobrīd esošo ēdiena trūkumu.

Iespējams, ka visnepatīkamākās pārmaiņas šobrīd piedzīvo Krievija – tā pārcieš pastāvīgu iedzīvotāju skaita sarukumu kopš 1992. gada un sagaidāms, ka kritums turpināsies arī nākotnē, samazinoties no pašreizējiem 139 miljoniem līdz 109 miljoniem 2050. gadā. Tas ir 21% iedzīvotāju skaita kritums, kas ir pat vairāk kā pēc otrā pasaules kara. Krievijā iedzīvotāju skaits samazinās tāpat kā daudzas citās valstīs, tomēr papildus tā cieš arī no cilvēku nosacīti zemā dzīves ilguma, kas vīriešiem ir tikai 62 gadi.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.