Lielbritānija uz Afganistānu nosūtīs papildus karavīrus

© Viesturs Radovics

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns paziņojis, ka uz Afganistānu nosūtīs papildus 500 karavīru, bet tas tiks darīts vien tādā gadījumā, ka tiks izpildītas Lielbritānijas prasības.

Lielbritānija ir gatava karavīrus nosūtīt, ja tiem tiks nodrošināts nepieciešamais ekipējums, ja arī citas NATO dalībvalstis palielinās savu militāro kontingentu šajā valstī un ja arī tiks apmācīts vairāk afgāņu karavīru. Pašlaik britu militārais personāls Afganistānā ir 9000 cilvēku.

Nākamajā nedēļā ASV varētu paziņot par papildus 45 tūkstošu karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu, ziņo BBC. ASV valdība Lielbritānijai ir darījusi zināmu, ka drīzumā paziņos par būtisku karaspēka palielinājumu, tomēr Baltā nama preses pārstāvis Roberts Gibss uzsver , ka par šo jautājumu gala lēmums vēl nav pieņemts.

Solot nosūtīt papildus 500 karavīrus, G. Brauns uzsvēra, ka arī citām NATO dalībvalstīm ir jānes sava daļa no smaguma un arī jānosūta papildus karavīri, turklāt viņš vēlas, lai arī Afganistānas valdība palielina nemierīgajā Helmandas provincē dislocēto karavīru skaitu.

G. Brauna paziņojums sakrīt ar laiku, kad ASV prezidents Baraks Obama mēģina izlemt, vai sūtīt uz Afganistānu vēl vairāk karavīru, vai arī sašaurināt misiju un koncentrēties uz mazākiem uzdevumiem.

Svarīgākais