Austrijā miris vienu no meklētākajiem nacistu noziedzniekiem

© mirror.co.uk

Austrijā veco ļaužu pansionāta 98 gadu vecumā miris oficiāli par vienu no pašiem meklētākajiem nacistiskajiem noziedzniekiem dēvētais Milivojs Asners, vēsta aģentūra AFP.

Otrā pasaules kara gados viņš vadīja Horvātijas policiju, un, kā uzskata nacistisko noziegumu izmeklētāji, piedalījās serbu, ebreju un čigānu slepkavībās. Kopš 2006. gada Asners dzīvoja Klagenfurtes pilsētā Austrijas Karintijas provincē. Horvātijas varas iestādes vairākkārt mēģināja panākt viņa ekstradīciju uz dzimteni, lai uzrādītu Asneram apsūdzības.

Tomēr Austrijas puse atteica visiem lūgumiem, atsaucoties uz Asnera slikto veselības stāvokli un vecuma plānprātību. Pie tam, kā vēsta AFP, 2008. gadā britu tabloīda „The Sun” žurnālisti redzēja Milivoju Asneru ar sievu apmeklējot Eiropas futbola čempionāta, kas notika Austrijā un Šveicē, spēles.

ASV bāzētā Simona Vīzentāla centra sastādītā pašu meklētāko nacistisko noziedznieku sarakstā Asners ieņēma ceturto vietu. Saraksta pirmajā vietā atrodas Ariberts Haims (Aribert Heim), kas tiek turēts aizdomās par vairāku simtu Mauthauzenas koncentrācijas nometnes, kurā viņš strādāja par ārstu, ieslodzīto nogalināšanā. Otrajā vietā atrodas ukrainis Džons (Ivans) Demjaņuks, kas apsūdzēts nacistu atbalstīšanā laikā, kad strādājis par apsargu Treblinkas koncentrācijas nometnē, bet trešais ir bijušais Ungārijas žandarmērijas virsnieks Sandors Kepiro (Sandor Kepiro), kuru uzskata par līdzvainīgu vairāk nekā tūkstoša Serbijas iedzīvotāju bojāejā.

Svarīgākais