Irākā pazuduši miljardi dolāru

No naudas sūtījumiem, ko ASV 2004. gadā nosūtīja Irākai un kas bija paredzēti valsts atjaunošanai, pazuduši 6,6 miljardi dolāru. Ja apstiprināsies aizdomas, ka nauda ir nozagta, tā būs lielākā zādzība ASV vēsturē. Tomēr ir iespējams, ka pazudušās naudas daudzums ir trīs reizes lielāks.

2004. gadā pēc aktīvās karadarbības beigām ASV uz Irāku sāka sūtīt milzīgas naudas summas, kas iegūtas, tirgojot Irākas naftu, kā arī atdodot ASV valdības savulaik iesaldētos Irākas aktīvus. Daļa no naudas bija arī ANO Pasaules pārtikas programmas piešķirtie līdzekļi. Vienā kravas lidmašīnā C-130 Hercules ietilpst 2,4 miljardi dolāru simt dolāru banknotēs, bet līdz 2004. gada maijam no ASV uz Irāku šādā veidā tika nogādāti 20 miljardi dolāru. Šis tiek uzskatīts par visu laiku lielāko starptautisko naudas sūtījumu. Pēc nogādāšanas Irākā nauda tika glabāta gāztā diktatora Sadāma Huseina pilīs un ASV armijas bāzēs, kamēr tika atdota Irākas ministrijām un līgumslēdzējiem. Tomēr ASV amatpersonām tolaik nepietika laika vai darbaspēka, lai nodrošinātu striktu naudas uzskaiti. Nauda vienkārši tika likta somās vai krauta pikapos un vesta tās saņēmējiem. Tāpēc uzņēmumi, kas slēdza līgumus par noteiktu darbu veikšanu, vai Irākas varas iestādes varēja piesavināties miljonus dolāru.

Šo gadu laikā ir notikuši vairāki auditi, tomēr vēl joprojām nav izdevies noskaidrot, kas noticis ar 6,6 miljardiem dolāru skaidras naudas. Iepriekš Pentagons bija uzsvēris, ka ir nepieciešams laiks, lai analizētu naudas izskaiti, un, kad tas būs izdarīts, būs iespējams uzzināt, kur nauda nonākusi. Tomēr tagad ASV auditori pirmo reizi ir pieļāvuši, ka vismaz daļa no šīs naudas ir nozagta, vēsta Los Angeles Times. Ja šis pieņēmums atbilst patiesībai, tā ir lielākā zādzība ASV vēsturē.

Savukārt Irākas parlamenta priekšsēdētājs Osama el Nudžaīfī, atsaucoties uz ASV un Irākas revidentu ziņojumu, telekompānijai Al Jazeera pagājušajā nedēļā sacīja, ka pazudušās naudas daudzums sasniedz 18 miljardus dolāru.

Saskaņā ar Irākas un ASV vienošanos par naudas sūtīšanu par šo finanšu līdzekļu nogādāšanu Irākas varas iestādēm atbildīga ir Vašingtona, jo tanī laikā pagaidu valdību kontrolēja ASV armija. Tāpēc Bagdāde apsver iespēju ar Vašingtonu tiesāties, lai pieprasītu trūkstošo naudu.

Svarīgākais