Princis Filips dzimšanas dienā paziņo par plānu samazināt karalisko pienākumu pildīšanas aktivitāti

© Reuters

Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs Edinburgas hercogs princis Filips, kurš piektdien atzīmē savu 90.dzimšanas dienu, atzinis, ka palēnām samazinās savu aktivitāti, pildot karaliskās ģimenes locekļa pienākumus.

"Uzskatu, ka esmu šo to izdarījis. Tagad vēlos nedaudz padzīvot sev, ar mazāku atbildību, ar mazāku steigu, mazāku gatavošanos, mazāk mēģinot izdomāt, ko teikt," princis Filips teica intervijā britu raidsabiedrībai BBC.

"Pirmkārt jau tādēļ, ka mana atmiņa sāk klibot. Es pakāpeniski samazināšu savu aktivitāti," atzina Elizabetes II dzīvesbiedrs.

Atbildot uz BBC jautājumu, vai, viņaprāt, viņa karalisko pienākumu pildīšana bijusi sekmīga, Filips sev ierastajā manierē attrauca, ka "man tas nevarētu būt vienaldzīgāk. Kuru gan interesē, ko es par to domāju? Domāju, ka tas ir smieklīgi," viņš teica, piebilstot, ka savu pienākumu pildīšanai nepieciešamās iemaņas apguvis "mēģinot un kļūdoties".

Tomēr īpašas svinības par godu jubilejai princis Filips piektdien neriko.

"Viņam tā ir parasta darba diena. Nebūs nekādu īpašu svinību," pastāstīja prinča Filipa preses pārstāve, piebilstot, ka vienīgais svinīgais pasākums par godu šim notikumam būs svētdien, kad Svētā Džordža kapelā Vindzoras pils kompleksā notiks dievkalpojums, kuru apmeklēs karaliskā ģimene.

Savā 90.dzimšanas dienā viņš bija namatēvs pieņemšanai par godu labdarības projekta nedzirdīgajiem simtgadei, kā arī vadīja Lielbritānijas militārpersonu konferenci.

Lai gan plašas svinības nav plānots, princis Filips ir saņēmis gandrīz 2000 dzimšanas dienas apsveikumu kartīšu no visas pasaules.

Piektdien par godu princim gaisā tika raidītas 62 zalves un izdota karaliskā piemiņas monēta ar Filipa attēlu vienā pusē un Elizabetes II attēlu otrā.

Filips piedzima 1921.gada 10.jūnijā Grieķijas Korfu salā Grieķijas un Dānijas prinča Andreja un Batenbergas princeses Alises ģimenē. Viņš ir vecākais dzīvais Lielbritānijas karalienes Viktorijas mazmazmazbērns.

Ar savu nākamo sievu viņš iepazinās, kad Elizabetei bija tikai 13 gadu. Filips Elizabeti Vindzoru apprecēja 1947.gadā un ir kļuvis par ilggadīgāko un vecāko dzīvesbiedru britu karaļnama vēsturē.

Kā karalienes vīram viņam nav konstitūcijā nostiprināta loma, tomēr viņš karalieni pavada gandrīz visos oficiālajos vietējos un ārzemju braucienos.

"Gaužām vienkārši - visus šos gadus viņš ir bijis un ir mans spēks," 1997.gadā, atzīmējot zelta kāzas par savu laulāto draugu, teica Elizabete II.

Tomēr visā pasaulē viņš ir pazīstams ar saviem visai neveiklajiem izteikumiem, kas pat ir apkopoti grāmatās.

Piemēram, reiz, uzrunājot britu studentus Ķīnā, viņš brīdināja, "ja paliksiet šeit ilgāk, jūsu acis kļūs šķības". Bet Austrālijas pirmiedzīvotājiem aborigēniem viņš pajautāja, vai viņi joprojām met cits uz citu šķēpus.

Savukārt 1998.gadā kādam britu studentam, kurš ilgu laiku bija pavadījis ceļojot pa Papua-Jaungvineju, princis Filips pajautāja: "Kā jūs pamanījāties izvairīties no tā, ka jūs apēd?"

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons norādīja, ka Filips vienmēr ir rīkojies "savā, neatkārtojamā veidā ar tik piezemētu un efektīvi tiešu attieksmi, kas britu tautai ir tik mīļa".

Lai gan Filips visu mūžu ir atradies savas sievas ēnā, vienā vietā viņš ir svarīgāks par Lielbritānijas karalieni - Klusā okeāna salā Tannā Vanuatu salu grupā vietējie pielūdz viņu kā dievu.

Reiz kādā intervijā, kad princim Filipam pajautāja, ko viņš savā garajā mūžā būtu darījis citādi, viņš atteica, ka "nebūtu pieļāvis dažas kļūdas, kuras pieļāvu. Kas tās par kļūdām, es jums neteikšu!"

Svarīgākais