Kirgizstānā aizmuguriski notiesā bijušo ierēdni Jeļisejevu, kuram Latvijā piešķirts bēgļa statuss

Kirgizstānas Džalalabadas pilsētas tiesa trešdien aizmuguriski piesprieda sešu gadu cietumsodu bijušajam valsts ierēdnim Aleksejam Jeļisejevam, kurš ir pietuvināta amatpersona gāztajam Kirgizstānas prezidentam Kurmanbekam Bakijevam un kuram piešķirts bēgļa statuss Latvijā.

Tiesa Kirgizstānas Valsts attīstības fonda bijušajam vadītājam Jeļisejevam piesprieda sešu gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā ar mantas konfiskāciju. Kirgizstānas Valsts attīstības fonds pārvaldīja Kirgizstānas valsts uzņēmumu akcijas.

Jeļisejevs notiesāts par nelikumīgu kompānijas "Ak-Tilek-A" ražošanas kompleksa pārņemšanu, "izmantojot mākslīgu tirgus vērtības samazināšanu, kā dēļ īpašniekiem nodarīti zaudējumi lielā apmērā", atsaucoties uz tiesas preses dienestu, vēsta aģentūra "24.kg", piebilstot, ka Jeļisejevu atzina par vainīgu izspiešanā, kuras mērķis bija iegūt īpaši liela apmēra īpašumus un komercorganizācijas amatpersonas ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu.

"Tiesas spriedums tika nolasīts aizmuguriski un stāsies spēkā, tiklīdz notiesātais tiks aizturēts," informēja tiesā.

4.februārī Latvijas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Bēgļu lietu departaments piešķīra bijušajam Kirgizstānas ierēdnim bēgļa statusu, bet 10.februārī Latvijas Ģenerālprokuratūra atteica viņa izdošanu Kirgizstānai.

Jeļisejevs bija tuvs Bakijeva dēla Maksima draugs un biznesa partneris.

Maksims Bakijevs, kamēr viņa tēvs bija Kirgizstānas prezidents, vadīja Attīstības, investīciju un inovāciju centrālo aģentūru. Pēc varas maiņas jaunā valsts vadība apsūdzēja viņu par Krievijas 2009.gadā Kirgizstānas valstij piešķirtā kredīta 300 miljonu dolāru (aptuveni 150 miljonu latu) apmērā nelietderīgu izmantošanu, kā arī vairākos citos pārkāpumos. Kad viņa tēvs Kurmanbeks Bakijevs opozīcijas protestos pagājušā gada aprīlī tika gāzts no prezidenta amata, Maksims Bakijevs no valsts aizbēga un kādu laika uzturējās Latvijā. Maksima Bakijeva biznesa partneris ir "Baltic International Bank" vadītājs Valērijs Belokoņs.

Pasaulē

ASV eksprezidents un prezidenta kandidāts Donalds Tramps piektdien apsūdzēja kompāniju "Google", ka tās interneta meklētājprogramma rāda tikai "sliktus stāstus" par viņu, un solīja iesūdzēt kompāniju tiesā, ja viņš atgrieztos Baltajā namā.