Pret Kadāfi karos ar helikopteriem

Lībijas militāro operāciju laikā pagājušās nedēļas nogalē pirmo reizi izmantoti Lielbritānijas un Francijas helikopteri, lai gan līdz šim NATO spēki uzbrukumos Muammara Kadāfi armijai izmantojuši tikai reaktīvos iznīcinātājus.

Krievija šo taktikas maiņu uzskata par pazīmi, ka NATO drīz šajā konfliktā nāksies iesaistīt arī savu sauszemes spēku karavīrus. NATO šādu interpretāciju noraida.

Reaktīvie iznīcinātāji parasti lido 4500 metru augstumā, turpretim helikopteri mērķiem var pietuvoties krietni tuvāk un triecienus raidīt precīzāk, kas ir svarīgi blīvi apdzīvotās teritorijās. Tomēr šie helikopteri ir arī vieglāks mērķis ienaidnieka spēkiem.

«Kaujas helikopteru izmantošana, manuprāt, ir pēdējais solis pirms sauszemes operācijas sākuma,» Singapūrā rīkotas drošības jautājumu konferences laikā nedēļas nogalē paziņoja Krievijas premjerministra vietnieks Sergejs Ivanovs. Martā, kad ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju par gaisa satiksmes aizliegumu Lībijas teritorijā, Krievija balsojumā atturējās. S. Ivanovs skaidro, ka dalībvalstīm ir bijušas nesaskaņas par to, kā interpretēt rezolūcijas tekstu. «Mēs uzskatām, ka rezolūcija bija laba, jo tās mērķis bija apturēt uzbrukumus civiliedzīvotājiem un slēgt Lībijas gaisa telpu,» sacīja S. Ivanovs. «Tomēr mēs neesam vienojušies par to, ko gaisa telpas slēgšana nozīmē. Vēlāk izrādījās, ka tas nozīmē bombardēšanu un tagad arī kaujas helikopteru izmantošanu. Mēs uzskatām, ka šādā veidā NATO ir nostājusies vienā konflikta pusē.» Rezolūcija neparedz ārvalstu sauszemes karaspēka iesaistīšanu kaujās Lībijā, un arī rietumvalstis ir izslēgušas iespēju, ka varētu savus karavīrus iesaistīt sauszemes operācijās, vēsta Reuters.

NATO gaisa triecieni līdz šim ir palīdzējuši nemiernieku armijai noturēties pret M. Kadāfi spēkiem, tomēr pašlaik neviena no pusēm nespēj gūt pārsvaru, un kaujas operācijas draud ievilkties. Pagājušajā nedēļā NATO valstu alianse, kas karo Lībijā, pagarināja savas operācijas par vēl 90 dienām.

Vakar nemiernieku galvaspilsētā Bengāzī bija ieradies Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, kurš preses konferences laikā paziņoja: «Kamēr vien Kadāfi turpinās darīt pāri savai tautai, mēs turpināsim un pastiprināsim savus centienus panākt, lai viņš pārtrauc.» Viņš skaidroja, ka Apache helikopteru izmantošana notiek saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju un ka tie palīdzēs efektīvāk cīnīties ar M. Kadāfi spēkiem. Viņš uzsvēra nepieciešamību pēc politiska, nevis militāra risinājuma, tomēr «nav politiska risinājuma, kurā ir iesaistīts Kadāfi». Kā norāda BBC, Lielbritānijas ministra viesošanās pie nemierniekiem ir pazīme, ka Londona šos spēkus uzskata par likumīgiem Lībijas tautas interešu pārstāvjiem, tanī pašā laikā Londona atšķirībā no Itālijas un Francijas nemiernieku padomi nav skaidri nodēvējusi par likumīgu Lībijas valdību.

M. Kadāfi režīms paziņojis, ka V. Heiga vizīte valstī ir nelikumīga un ka šādā veidā Lielbritānija iejaucas Lībijas iekšējās lietās.

Svarīgākais