Grībauskaite pauž cerību, ka Vaļoņa izteikumi neietekmēs Latvijas un Lietuvas attiecības

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien pauda cerību, ka vēstnieka Latvijā Antana Vaļoņa izteikumi nav nodarījuši kaitējumu abu valstu divpusējām attiecībām.

"Es ļoti ceru, ka nav nodarījuši kaitējumu, jo esmu oficiāli nosūtījusi atvainošanos Latvijas prezidentam," apmeklējot Lietuvas rietumu pilsētu Utenu, teica Grībauskaite.

"Domāju, ka mēs ļoti ātri reaģējām, un ļoti ceru, ka tas būs atgādinošs piemērs un likums katram Lietuvas vēstniekam, ka diplomātiskais pārstāvis pārstāv savu valsti un viņš drīkst teikt tikai to, ko ļauj oficiālās pilnvaras un ir nepieļaujams jebkādā veidā iejaukties valsts iekšpolitikā. Katram ir jāuzņemas atbildība par tādu rīcību," uzsvēra Grībauskaite.

Lietuvas prezidente otrdien Vaļoni izsauca uz sarunu, kurā viņam bija jāsniedz paskaidrojumi par viņa izteikumiem saistībā ar situāciju Latvijā pēc tam, kad Valsts prezidents Valdis Zatlers rosināja Saeimas atlaišanu.

Pēc tikšanās Vaļonis paziņoja, ka atkāpjas no Lietuvas vēstnieka Latvijā amata. Jau tuvākajā laikā tiks uzsākta oficiāla vēstnieka atsaukšanas procedūra.

Pēc Lietuvas portāla "Delfi" ziņotā, Vaļonis par Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu teicis: "Te ir kaut kāds apvērsuma gars... Viss pēc konstitūcijas, taču rīcības iemesli ož ne pārāk patīkami." Viņš nosaucis to par "politisko atriebību".

Zatlers 28.maija vakarā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina 10. Saeimas atlaišanu. Viņa lēmums sekoja Saeimas 26.maija balsojumam, kurā tā nolēma neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Zatlers šo balsojumu savā uzrunā nodēvēja par "sirēnu, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu".

Ceturtdien Saeimā gaidāmas Latvijas prezidenta vēlēšanas, bet 23.jūlijā notiks referendums par Saeimas atlaišanu. Ja referendumā balsotāji atbalstīs Saeimas atlaišanu, rudenī notiks ārkārtas vēlēšanas.