Lietuvas prokurori vēlas notiesātajam Rīgas omonietim apsūdzību par kara noziegumiem

Lietuvas Ģenerālprokuratūras prokurori pārsūdzējuši Apelāciju tiesā Viļņas apgabaltiesas spriedumu bijušā Rīgas omonieša Konstantīna Mihailova (Ņikuļina) lietā, pieprasot, lai lietā par slepkavībām Medininku muitas punktā 1991.gadā apsūdzības Ņikuļinam tiktu pārkvalificētas, un lai tās būtu par kara noziegumiem.

Prokuratūra nevēlas, lai tiktu mīkstināts Mihailovam piespriestais sods - mūža ieslodzījums, bet gan pieprasa, lai Mihailova nodarījumu tiesa traktētu nevis kā masu slepkavību, bet gan kā rīcību pret cilvēkiem, kas ir aizliegta starptautisko tiesību aktos un Lietuvas Kriminālkodeksa 15.nodaļā tiek saukta par noziegumu pret cilvēci un kara noziegumiem.

Prokuratūras paziņojumā teikts, ka noziedzīgā nodarījuma pārkvalificēšana ir iespējama, jo 31.martā spēkā stājās jaunā Kriminālkodeksa redakcija.

Notiesātais pagaidām nav iesniedzis apelāciju, jo pašlaik top 200 lappušu garā sprieduma tulkojums krievu valodā.

Viļņas apgabaltiesa 11.maijā apmierināja prokuroru prasību, piespriežot maksimālo soda mēru par septiņu Lietuvas amatpersonu, kas 1991.gada vasarā strādāja valsts pierobežā, nogalināšanu.

Tāpat 43 gadus vecajam Latvijas pilsonim Mihailovam vajadzēs kompensēt Lietuvas valstij radītos zaudējumus 2,3 miljonu litu (470 tūkstošu latu) apmērā.

Prokurors skaidro, ka 1991.gada 31.jūlijā šaušalīgo slepkavību pastrādāja triju Rīgas OMON kaujinieku grupa - Mihailovs, Aleksandrs Rižovs un Andrejs Latjonovs.

Mihailovs pagaidām ir vienīgais no Medininku slaktiņa lietā aizdomās turētajiem, kurš stājies tiesas priekšā. Krievija atsakās izdot Lietuvai pārējos aizdomās turētos.

1967.gadā dzimušais Mihailovs, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, 2007.gadā tika aizturēts Latvijā un 2008.gada janvārī tika izdots Lietuvai. Kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.