Mladičs gaida izdošanu Hāgai

© Scanpix

Serbijas varas iestādes pagājušajā nedēļā notvertā ģenerāļa Ratko Mladiča veselības stāvokli atzinušas par atbilstošu, lai viņš tiktu nogādāts Hāgā tiesāšanai par kara noziegumiem. Savukārt, lai protestētu pret R. Mladiča arestu un gaidāmo tiesāšanu, labēji noskaņotie politiķi vakar Belgradā rīkoja protesta akcijas.

Vērtē veselības stāvokli

Serbijas tiesa atzīst, ka R. Mladičs cieš no vairākām hroniskām kaitēm, tomēr uzskata, ka tās netraucēs viņa tiesāšanai. R. Mladiča advokāti bija mēģinājuši pierādīt, ka viņa veselības stāvoklis ir tik slikts, ka viņu nedrīkst pārvest uz Hāgu, kur viņš tiks nodots ANO Starptautisko kriminālnoziegumu tribunālam. Šodien R. Mladiča advokāti iesniegs sprieduma apelācijas prasību un vēlas panākt, lai viņa veselību novērtētu neatkarīgi eksperti – tai skaitā daži no Krievijas. Serbijas masu saziņas līdzekļi vēsta, ka apsūdzētajam viena roka ir paralizēta – iespējams, tas ir triekas rezultāts. Ja tiesa apelācijas prasību noraidīs, R. Mladičs šodien tiks nogādāts Hāgā.

Tiesas zālē R. Mladiču satikt bija ieradusies arī R. Mladiča sieva Bosiļka un viņu dēls Darko. Tā bija viņu pirmā tikšanās beidzamo desmit gadu laikā. Darko sarunā ar žurnālistiem izteica pārliecību, ka viņa tēvs ir bez vainas. «Viņš teica: lai kas arī būtu noticis Srebreņicā, viņam ar to nav nekādas saistības,» stāstīja R. Mladiča dēls. «Viņš ir izglābis tik daudz sieviešu, bērnu un karotāju. Viņš pavēlēja pirmos evakuēt ievainotos, sievietes, bērnus un tad karotājus.»

Atlīdzību nesaņems neviens

Pēc 16 gadu ilgas bēguļošanas R. Mladičs tika arestēts pagājušajā ceturtdienā Lazarevas mazpilsētā Serbijas ziemeļaustrumos. Namā, kurš pieder viņa radiniekam, R. Mladičs sācis dzīvot pirms diviem gadiem. Aizturēšanas laikā pie viņa tika atrasti divi šaujamieroči, tomēr viņš varas iestādēm nepretojās.

Pagājušā gada nogalē Serbija līdz desmit miljoniem eiro palielināja piesolīto atlīdzību par informāciju, kas R. Mladiču palīdzēs notvert. Lai arī sākotnēji izskanēja ziņas, ka policija R. Mladiču arestējusi, pārbaudot kāda anonīma avota sniegto informāciju, pēcāk aģentūra AP ziņoja, ka piesolīto atlīdzību nesaņems neviens, jo bēgļa apcietināšana nav bijusi saistīta ar informantu ziņojumiem.

R. Mladičs ir apsūdzēts par saistību ar 1995. gadā notikušo Srebreņicas slaktiņu, kura laikā tika nogalināti vismaz 7500 Bosnijas musulmaņu – vīrieši un zēni; par gandrīz četrus gadus ilgušo Sarajevas ielenkumu, kura laikā dzīvību zaudēja 10 tūkstoši cilvēku, kā arī par citiem noziegumiem. Atrodoties apcietinājumā Serbijā, R. Mladičs ir atteicies iepazīties ar Hāgas tribunāla izdoto apsūdzības rakstu.

Serbijas prezidents Boriss Tadičs intervijā BBC nedēļas nogalē solīja, ka pie tiesas tiks saukts ikviens, kas šo gadu laikā palīdzējis R. Mladičam slēpties. Tiks pārbaudīts, vai šajā laikā R. Mladičs nav saņēmis palīdzību no armijas vai policijas.

Nacionālisti protestē

Par spīti smagajām apsūdzībām, daudzi cilvēki Serbijā R. Mladiču uzskata par nacionālo varoni. Kāda Lazarevas iedzīvotāja sarunā ar BBC izteica pārsteigumu, ka R. Mladičs dzīvojis netālu, jo viņš šeit nekad nav publiski redzēts, tomēr arī sacīja, ka cilvēki esot šokēti par notikušo un ka «mūsu valdībai būtu jāpārtrauc tās asiņainie darījumi». Kāds cits vietējais iedzīvotājs teica, ka «viņi arestēja mūsu ģenerāli, kurš aizsargāja neaizsargātos, un tagad viņam tiek izvirzītas nepatiesas apsūdzības». Daudzi serbi uzskata, ka R. Mladičs bija viens no retajiem serbu līderiem, kuri karu neizmantoja personisku mērķu sasniegšanai.

Svētdien arī Belgradā pie parlamenta ēkas notika protesta akcija, kuras laikā cilvēki izteica atbalstu R. Mladičam. Pasākumu rīko galēji labējā Serbijas Radikālā partija. Ņemot vērā iespējamo vardarbību, Belgradā vakar tika pastiprināti drošības pasākumi, vēsta AFP. Arī pēc Radovana Karadžiča apcietināšanas 2008. gada jūlijā Serbijas galvaspilsētā notika vardarbīgi nacionālistu nemieri, kuru laikā dzīvību zaudēja viens cilvēks. Organizācija 1389, kas arī vakar mudināja cilvēkus iziet ielās, paziņojumā aicināja: «Parādīsim šim nodevēju režīmam, ka mēs no viņu draudiem un represijām nebaidāmies un esam gatavi aizstāvēt serbu karavīrus.»

Saspīlētas attiecības

Tribunāla rīcībā ir dokumenti un aculiecinieku liecības, kas apliecina, ka Mladičs saņēmis atbalstu un pavēles no serbu politiķiem Belgradā. Viņš personīgi bijis klāt vismaz vienā no vairākām masu slepkavības epizodēm Srebreņicā. Īsi pirms uzbrukuma ANO spēku aizsargātajai Srebreņicai viņš televīzijā bija paziņojis, ka ir pienācis laiks izbeigt vairākus gadsimtus ilgušo «musulmaņu okupāciju».

Kopš 2008. gada, kad tika notverts Bosnijas serbu politiskais līderis Radovans Karadzičs, R. Mladičs bija visvairāk meklētais serbu kara noziedznieks. Der Spiegel norāda, ka ar R. Karadžiču R. Mladičam ir bijušas saspīlētas attiecības, lai arī publiski viņi centušies demonstrēt saskaņu. R. Karadžičs vairākkārt mēģinājis no R. Mladiča atbrīvoties, taču tas nav izdevies pārlieku lielā atbalsta dēļ, ko R. Mladičs baudījis serbu spēkos.

Svarīgākais