Islandes vulkāna pelnu dēļ atceļ reisus Lielbritānijas gaisa telpā

© Scanpix

Vulkāna izvirduma Islandē dēļ pirmdienas vakarā lidsabiedrības sāka atcelt reisus uz un no Lielbritānijas, jo vulkānisko pelnu mākonis jau pietuvojies tās gaisa telpai, tomēr eksperti neprognozē pērn notikušā gaisa satiksmes haosa Eiropā atkārtošanos.

Lielbritānijas Meteoroloģijas dienests prognozē, ka pelnu mākonis no Grimsvetna vulkāna Īriju, Ziemeļīriju, Skotiju un Anglijas ziemeļu daļu sasniegs līdz pulksten 10 otrdienas rītā pēc Latvijas laika.

Bažījoties par iespējamajiem gaisa satiksmes traucējumiem ASV prezidents Baraks Obama, kurš šonedēļ apmeklē vairākas Eiropas valstis, no Īrijas un Lielbritāniju izlidoja agrāk nekā plānots.

Īrijas Aviācijas dienests paziņoja, ka lidojumus no un uz Īriju, iespējams, vajadzēs pārtraukt nedēļas beigās, tomēr neprognozēja, ka valsts gaisa telpā problēmas radīsies tuvāko 48 stundu laikā.

Pelnu mākonim tuvojoties, visus reisus no Londonas uz Skotiju atcēla britu lidsabiedrība "British Airways" līdz otrdienas pusdienlaikam, skaidrojot, ka tie ir tikai piesardzības pasākumi.

Aviokompānijas "Flybe", "EasyJet" un "Aer Lingus" paziņoja, ka otrdien atcels daļu no saviem reisiem uz un no Skotijas.

Nīderlandes lidsabiedrība KLM paziņoja, ka otrdienas naktī atcēlusi 16 reisus uz un no četrām Lielbritānijas pilsētām. Arī otrdienas rītā ir atcelti reisi uz un no Aberdīnas, Glāzgovas, Edinburgas un Ņūkāslas, paziņoja kompānija.

Lai gan Eiropā valdīja trauksme vulkānisko pelnu mākoņa dēļ, pirmdienas vakarā darbu atsāka Islandes starptautiskās lidostas, kas iepriekš bija slēgtas.

Pirmdienas vakarā tika atvērta galvaspilsētas Reikjavīkas Keflavīkas lidosta un pārējās trīs starptautiskās lidostas. Tomēr daļa Islandes gaisa telpas vēl ir slēgta un nav zināms, vai starptautisko reisu satiksme otrdien notiks.

Eiropas valstu gaisa satiksmes kontroles organizācija "Eurocontrol" atzina, ka vulkānisko izmešu apjomam nemazinoties, pelnu mākonis ceturtdien varētu sasniegt Francijas rietumu un Spānijas ziemeļu gaisa telpu.

Šonedēļ paredzēts, ka Francijā šonedēļ notiks G8 valstu līderu sanāksme, kurā piedalīsies arī ASV prezidents Baraks Obama.

Pēc pērn notikušā, kad Īslandes vulkāna izvirduma dēļ uz mēnesi tika paralizēta gaisa satiksme Eiropā, atbildīgās iestādes kļuvušas nedaudz pielaidīgākas un mīkstinājušas noteikumus.

"Domāju, ka regulatori ir nedaudz saprātīgāki nekā pērn," atzina zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" vadītājs Maikls O'Līrijs. "Varam būt piesardzīgi optimistiski, ka šogad viņi nepārspīlēs," viņš piebilda.

Sestdien sākās Islandes dienvidaustrumos esošā Grimsvetna vulkāna izvirdums.

Izvirduma dūmi pacēlās pat 20 kilometru augstumā, bet tagad ir 5 līdz 9 kilometru augstumā. Pelni vulkāna apkārtnē aizseguši dienas gaismu un pārklājuši visu apkaimi. Varas iestādes aicinājušas cilvēkus neatstāt telpas, taču, ja tas nepieciešams, valkāt sejas maskas.

Vulkāna aktivitāte joprojām ir liela un pastāvīga, vulkanologi neprognozē, cik ilgi izvirdums turpināsies.

Grimsvetns ir aktīvākais Islandes vulkāns. Tā iepriekšējais izvirdums notika 2004.gadā, taču pašreizējais ir tā lielākais izvirdums 100 gadu laikā, un tas ir divas reizes spēcīgāks nekā pagājušajā gadā notikušais Eijafjadlajegidla izvirdums. Tomēr pašreizējā Grimsvetna izvirduma izmestie pelni nav tiks smalki kā pērnā gada Eijafjadlajegidla izvirduma pelni, līdz ar to tie daudz ātrāk nosēžas, norāda vulkanologi.

Pagājušā gada aprīlī Islandes Eijafladlajegidla vulkāna izvirduma radītais pelnu mākonis vairākas nedēļas paralizēja aviosatiksmi virs Eiropas. Tiek uzskatīts, ka vulkāniskie pelni var nodarīt bojājumus lidmašīnu dzinējiem.

Pagaidām speciālisti neprognozē, ka Grimsvetna vulkāna izvirdums varētu radīt šāda mēroga problēmas aviosatiksmei.

No Latvijas nav tiešo avioreisu uz Islandi.