Islandes vulkāna izvirduma jauda ir nedaudz samazinājusies, pelnu mākonis var sasniegt Norvēģiju

Grimsvetna vulkāna izvirdums Īslandē ir nedaudz atslābis, tomēr vulkānisko pelnu mākonis pirmdien var sasniegt Norvēģijas ziemeļus, bet nedēļas laikā tas varētu sasniegt arī Lielbritāniju, ja vulkāna aktivitāte nemitēsies.

Islandes meteoroloģijas dienests vēsta , ka dūmi no vulkāna pacēlās pat 20 kilometru augstumā, bet tagad ir 10 - 11 kilometru augstumā. Tomēr speciālistiem ir grūti pateikt, vai izvirduma jauda turpinās samazināties.

Pirmdien joprojām ir slēgta Islandes lielākā starptautiskā lidosta, Keflavīkas lidosta, jo satiksme valsts gaisa telpā nav atjaunota.

"Ja izvirduma spars nemitēsies, vulkānisko pelnu mākonis šonedēļ sasniegs Lielbritāniju. Mūsu jaunākās prognozes liecina, ka gaidāms, ka mākonis dienas vidū sasniegs Norvēģijas ziemeļus," paziņojis meteoroloģiskā dienesta pārstāvis Haraldūrs Eriksons.

Līdz šim netiek prognozēts, ka vulkānisko pelnu mākonis varētu radīt traucējumus transatlantiskajiem un starptautiskajiem lidojumiem.

Turklāt meteorologi norāda, ka atšķirībā no pagājušā gada, kad Eijafjadlajegidlas vulkāna izvirdumā izmestie pelni spēcīgā vēja dēļ tika aiznesti līdz Eiropai un tur paralizēja aviosatiksmi, pašlaik vējš ir mērens un nepūš Eiropas virzienā.

Jau ziņots, ka sestdien sākās Islandes dienvidaustrumos esošā Grimsvetna vulkāna izvirdums.

Grimsvetns ir aktīvākais Islandes vulkāns. Tā iepriekšējais izvirdums notika 2004.gadā, taču pašreizējais ir tā lielākais izvirdums 100 gadu laikā, un tas ir divas reizes spēcīgāks nekā pagājušajā gadā notikušais Eijafjadlajegidla izvirdums. Tomēr pašreizējā Grimsvetna izvirduma izmestie pelni nav tiks smalki kā pērnā gada Eijafjadlajegidla izvirduma pelni, līdz ar to tie daudz ātrāk nosēžas, norāda vulkanologi.

Pagājušā gada aprīlī Islandes Eijafladlajegidla vulkāna izvirduma radītais pelnu mākonis vairākas nedēļas paralizēja aviosatiksmi virs Eiropas. Tiek uzskatīts, ka vulkāniskie pelni var nodarīt bojājumus lidmašīnu dzinējiem.

Pagaidām speciālisti neprognozē, ka Grimsvetna vulkāna izvirdums varētu radīt šāda mēroga problēmas aviosatiksmei.

No Latvijas nav tiešo avioreisu uz Islandi.