Baltkrievijas opozicionāram piespriež cietumsodu

Par pēcvēlēšanu protesta akcijas rīkošanu pieci gadi cietumā piespriesti vienam no Baltkrievijas prezidenta amata kandidātiem Andrejam Saņņikovam.

A. Saņņikovs, kurš ir bijušais Baltkrievijas ārlietu ministra vietnieks, ir līdz šim augstākā ranga politiķis, kurš notiesāts saistībā ar savām aktivitātēm opozīcijas rindās. Viņš tika apsūdzēts masu nemieru rīkošanā, ļaunprātīgas dedzināšanas mēģinājumos, īpašuma bojāšanā, par vardarbību pret cilvēkiem un bruņotu pretošanos varasiestādēm, vēsta Interfax.

Pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kas notika pagājušā gada decembrī un kurās pārliecinoši uzvarēja Aleksandrs Lukašenko, Minskā notika plaši nemieri. To laikā tika arestēti vairāki simti cilvēku, arī septiņi no deviņiem prezidenta amata kandidātiem. Līdz ar A. Saņņikovu lietā spriedums pagājušajā nedēļā tika pasludināts arī četriem citiem opozicionāriem, kuriem piespriesti trīs līdz trīsarpus gadi cietumā. Cietumsods līdz šim piespriests vēl vairākiem desmitiem citu arestēto.

A. Saņņikovs cietumā jau ir pavadījis piecus mēnešus. Tiesas laikā viņš paziņoja, ka cietuma sargi viņu un citus arestētos pēdējos opozicionārus ir spīdzinājuši – nav ļāvuši gulēt, turējuši aukstumā, kā arī, mēģinot panākt atzīšanos, draudējuši viņa ģimenes locekļiem. Valsts drošības komitejas vadītājs Vadims Zaicevs personīgi esot viņam draudējis, ka neatzīšanās gadījumā varasiestādes vērsīšoties pret viņa dēlu un sievu.

No A. Lukašenko konkurentiem A. Saņņikovs vēlēšanās ieguva visaugstāko rezultātu – 2,43 procentus balsu. Pēc decembra nemieriem tika arestēta arī A. Saņņikova sieva Irina Halipa, un viņa, līdzīgi kā vīrs, ir paziņojusi, ka apcietinājumā sista. Varasiestādes mēģināja viņiem atņemt arī dēlu, kuram šomēnes palika četri gadi. Dēls tomēr ir nodots audzināšanā I. Halipas vecākiem, bet viņa pati atrodas mājas arestā, un tiesas prāva pret viņu vēl nav beigusies.

A. Lukašenko uzskata, ka opozīcija ar rietumvalstu atbalstu ir mēģinājusi sarīkot apvērsumu. Arī pagājušajā mēnesī Minskas metro notikušajos terora aktos, kuros dzīvību zaudēja 12 cilvēku, tika vainota opozīcija. Viņš rietumvalstis vaino arī ļaunprātīgā Baltkrievijas ekonomikas graušanā. Baltkrievijas centrālajai bankai drīzumā beigsies valūtas rezerves un pastāv iespējas, ka nāksies devalvēt rubli, norāda BBC.

ASV un Eiropas Savienība pret Baltkrieviju ir noteikušas sankcijas un pieprasa opozīcijas pārstāvju atbrīvošanu. A. Lukašenko un citām augstākajām amatpersonām ir aizliegts iebraukt rietumvalstīs.

Pasaulē

Ukraina ir darījusi visu iespējamo, lai izvairītos no Amerikas ievilkšanas karā, taču, ja Krievija uzvarēs, tam būs katastrofālas sekas pašai Amerikai, tā intervijā laikrakstam “The New Yorker” sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš piebilda - ja Ukraina nebūtu pretojusies, Putins būtu devies tālāk.

Svarīgākais