Krievijas drošībnieki pieprasa datus par interneta lietotājiem

Krievijas lielākajam interneta meklēšanas uzņēmumam Yandex piespiedu kārtā nācies Federālajam drošības birojam sniegt konfidenciālus datus par saviem lietotājiem.

Yandex drošībniekiem ir sniedzis datus par cilvēkiem, kuri, izmantojot maksāšanas sistēmu Yandex.Dengi, ir pārskaitījuši naudu jurista un interneta aktīvista Alekseja Navaļnija veidotās tīmekļa vietnes RosPil.info atbalstam. A. Navaļnijs ir viens no Krievijas redzamākajiem cīnītājiem pret korupciju. Vietne RosPil.info paredzēta valsts korupcijas gadījumu un citu nelikumību atklāšanai. A. Navaļnijs, publiskojot dokumentus, jau līdz šim ir izjaucis miljonos dolāru vērtus darījumus.

Datus par saviem lietotājiem Yandex nācies sniegt neilgi pirms tam, kad uzņēmums bija atklājis plānus Ņujorkas biržā NASDAQ pārdot 20 procentus savu akciju, tādējādi piesaistot līdz vienam miljardam dolāru. «Mēs par notikušo esam neapmierināti un saprotam lietotāju niknumu,» radiostacijai Eho Moskvi sacīja Yandex vadītāja Jeļena Kolmanovska. «Mūsu advokāti pašlaik iepazīstas ar situāciju, un mēs pētīsim, ko varam darīt.»

Jau, pirms pie Yandex ieradās drošības dienests, uzņēmums bija izteicis brīdinājumu, ka investīcijas Krievijā ir saistītas ar politiskiem un juridiskiem riskiem. Pagājušajā nedēļā ASV Vērtspapīru un biržas komisijai iesniegtajā apkārtrakstā Yandex norāda, ka uzņēmumiem Krievijā ir jārēķinās ar to, ka «agresīvā kārtā var tikt piemēroti pretrunīgi vai daudznozīmīgi interpretējami likumi vai noteikumi», kā arī ir iespējams saskarties ar politiski motivētām darbībām. Yandex norāda, ka Krievijas tiesisko sistēmu raksturo «nekonsekvence starp likumiem un noteikumiem», «selektīva likumu vai noteikumu piemērošana» un tiesu vara ir pakļauta politiskam, sociālam un komerciālam spiedienam. Yandex brīdina, ka tiesiskā neskaidrība līdz nākamajam gadam, kad notiks prezidenta vēlēšanas, tikai pieaugs.

Krievija ir viena no valstīm, kuras interneta meklēšanas pakalpojumu tirgū amerikāņu uzņēmums Google nav spējis ieņemt dominējošās pozīcijas. Yandex tur pieder 65 procenti interneta meklēšanas tirgus daļas, bet Google – tikai 21,8. Arī vairākās citās postpadomju valstīs Yandex ir populārs meklēšanas un citu tiešsaistes pakalpojumu sniedzējs.

Svarīgākais