Norvēģija grib pārskatīt Šengenas līgumu noziedzības izplatīšanās dēļ no Baltijas valstīm

Norvēģijas policija ir aicinājusi pārskatīt Šengenas līgumu, jo robežkontroles atcelšana uz Eiropas valstu savstarpējām robežām esot veicinājusi noziedzības izplatīšanos no Baltijas valstīm uz Ziemeļvalstīm.

Norvēģijas policijas apvienības prezidents Egils Holanns trešdien publicētā intervijā Igaunijas laikrakstam "Postimees" sacīja, ka lielākajā daļā noziegumu, kas tiek izdarīti Skandināvijas valstīs, ir vainojami noziedznieki no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, kuras tagad ir Eiropas Savienības (ES) un Šengenas līguma dalībvalstis.

"Atvērtas robežas Eiropā ir novedušas līdz situācijai, ka 80 procentus noziegumu Norvēģijā un citās Ziemeļvalstīs izdara noziedznieki, kas ir no Baltijas valstīm vai ir cieši saistīti ar organizēto noziedzību Baltijas valstīs," sacīja Holanns.

"Ja Baltijas valstis nespers nopietnus soļus pret noziedzniekiem, kas izdara noziegumus arī Ziemeļvalstīs, tad Šengenas līgums ir jāpārskata. Atvērtas robežas mums ir kļuvušas par lielu problēmu," sacīja Holanns, citējot Norvēģijas policijas vēstuli Tieslietu ministrijai.

Norvēģijas policija nesen izteica neapmierinātību Tieslietu ministrijai ar to, ka budžeta apcirpšanas Baltijas valstīs ir vājinājušas šo valstu spēju apkarot organizēto noziedzību. "Šis temats tika apspriests arī 2011.gada 1.martā Eiropas Policijas konfederācijas sanāksmē," sacīja Holanns.

"Postimees", atsaucoties uz oficiālo Norvēģijas noziedzības statistiku, apstrīdēja apgalvojumus, ka lielāko daļu noziegumu Skandināvijā esot izdarījuši noziedznieki, kas ir no Baltijas valstīm vai ir cieši saistīti ar organizēto noziedzību Baltijas valstīs, un raksturoja šos apgalvojumus kā "ksenofobiskus".

1985.gadā pieņemtais Šengenas līgums ļauj dalībvalstu teritorijā brīvi šķērsot robežas bez personu robežkontroles. Līgums ļauj policijai īstenot neregulāras pārbaudes uz ES valstu savstarpējām robežām, tāpat valstis ir tiesīgas ieviest robežkontroli uz laiku ne ilgāku par 30 dienām, ja rodas draudi iekšējai drošībai.

Šengenas līguma dalībvalstis ir 22 no ES valstīm, kā arī Īslande, Norvēģija un Šveice.

Pasaulē

Atklājusies Krievijas Aizsardzības ministrijas blēdība - žurnālistiem izdevies noskaidrot, ka vietējie obligātā dienesta karavīri viņiem nezinot, reģistrēti kā līgumkaravīri, raksta “dialog.ua”.

Svarīgākais