Al Qaeda pieveikt būs grūtāk nekā bin Lādenu

© Scanpix

ASV bija vajadzīgi gandrīz desmit gadu, lai atrastu par visvairāk meklēto teroristu pasludināto Osāmu bin Lādenu. Lai arī viņa vadītā teroristu organizācija Al Qaeda arī līdz šim ir spējusi darboties bez tiešas viņa līdzdalības, tomēr ASV šo uzskata par lielu uzvaru ceļā pret terorismu.

O. bin Lādens tiek vainots 2001. gada 11. septembra terora aktu rīkošanā, kuru laikā dzīvību zaudēja gandrīz 3000 cilvēku. Viņš saistīts arī ar virkni citu noziegumu – tajā skaitā ASV vēstniecību spridzināšanu Kenijā un Tanzānijā 1998. gadā un spridzināšanu uz ASV Jūras spēku kuģa USS Cole Jemenā.

O. bin Lādens bija mitinājies nocietinātā ēkā Abotābādā, kas atrodas 60 kilometru no Pakistānas galvaspilsētas Islāmābādas. Netālu atrodas Pakistānas armijas apmācības centrs. Atklājums, ka teroristu līderis ir dzīvojis savrupmājā tik tuvu galvaspilsētai un uzturējies drošības iestādēm deguna priekšā, domājams, raisīs saspīlējumu ASV un Pakistānas attiecībās, raksta Reuters.

ASV un Pakistānas attiecības jau iepriekš ir bijušas saspringtas: ir izskanējušas ziņas par Pakistānas izlūkdienestu sniegto atbalstu tālibiem, savukārt Pakistānas valdībai ir iebildumi pret gaisa triecieniem, ko pret teroristu objektiem Pakistānā raida ASV. Domnīcas Asia Pacific Foundation pārstāvis Dadžans Gohels gan norāda, ka plaši izplatītais uzskats par to, ka Al Qaeda līderi dzīvo alās, neatbilst patiesībai, un arī citi augsta ranga teroristi iepriekš ir notverti Pakistānas pilsētās.

Amerikāņu spēkiem izdevās noteikt O. bin Lādena atrašanās vietu, vairāk nekā četrus gadus izsekojot vienu no viņa visuzticamākajiem kurjeriem. Kurjeru identificēt ASV spēkiem bija izdevies, izmantojot informāciju, ko bija snieguši par saistību ar 11. septembra terora aktiem arestētie. Kad tika atklāta nocietinātā dzīvesvieta, pēc ASV prezidenta pavēles O. bin Lādens militāras operācijas laikā nogalināts. Uzbrukumā, kas ilga 40 minūšu, bija iesaistīti divi helikopteri un liels skaits karavīru, un bez O. bin Lādena tajā dzīvību zaudēja arī trīs citi vīrieši, tajā skaitā viņa dēls, kā arī viena sieviete.

Amerikāņi līksmo

«Taisnība ir uzvarējusi,» sacīja ASV prezidents Baraks Obama, kurš naktī izziņoja vēstis par O. bin Lādena nāvi. Vašingtonā pie Baltā nama pulcējās līksmojoši cilvēki, autobraucēji pīpināja. Līksmojoši cilvēki pulcējās arī vietā, kur reiz slējās 11. septembra terora aktos sagrautie Dvīņu torņi. Iepriekšējais ASV prezidents Džordžs Bušs, kuram solījumu notvert O. bin Lādenu piepildīt nebija izdevies, notikušo novērtējis atzinīgi.

O. bin Lādens bija globālā terorisma simbols, un viņš, ap savām idejām pulcējot neskaitāmu daudzumu organizāciju visā pasaulē, ir būtiski mainījis mūsdienu izpratni par terorismu. Ja iepriekš terorisms nereti saņēma atbalstu no valsts, tad O. bin Lādens atbalstīja valsti: no 1996. līdz 2001. gadam Afganistānas kustība Tāleban atradās Al Qaeda aizgādnībā. Teroristu vadoņa nogalināšana ASV vismaz daļēji ļauj pasludināt savu uzvaru. Kā norāda informācijas analītikas centrs Stratfor, O. bin Lādena nogalināšana arī rada ieganstu ASV spēku aiziešanai no Afganistānas, pat neņemot vērā to, kāds būs reālais terorista nāves efekts uz situāciju Afganistānā. Pašlaik ir grūti pateikt, vai notikušais būs lūzuma posms karā, taču ASV vismaz īstermiņā sagaida radikāļu atriebības vilni. Amerikāņu militārajās bāzēs visā pasaulē tādēļ ir izsludināts paaugstinātas gatavības stāvoklis, vēsta New York Times.

Par agru priecāties

Lai arī līdz ar ziņām par O. bin Lādena nāvi ir izskanējuši arī viedokļi, ka notikušais iezīmē beigas karam pret terorismu, tomēr jāņem vērā, ka darbības principi, uz kuriem O. bin Lādens balstīja Al Qaeda, organizācijā joprojām plaši tiek izmantoti. O. bin Lādens bija Al Qaeda simbols, līdz ar to ASV ir pamats runāt par nozīmīgu pavērsienu, tomēr organizācijas operācijas vada citi cilvēki un ASV nevajadzētu sapriecāties pārlieku agri, norāda izdevums Foreign Policy.

O. bin Lādens savu mācību cīņai ar lielvarām attīstīja pagājušā gadsimta 80. gados, kad Padomju Savienība iebruka Afganistānā. Šā Afganistānas kara laikā O. bin Lādens saprata ienaidnieka ekonomikas svarīgumu karā. Lai arī nevar teikt, ka pastāv cieša cēloņsakarība starp apkaunojošo zaudējumu karā un Padomju Savienības sabrukumu dažus gadus vēlāk, tomēr deviņus gadus notikušais karš Padomju Savienībai izmaksāja dārgi. O. bin Lādens pats ir stāstījis, kā viņš kopā ar cīņubiedriem vājinājis padomju valsti tik ilgi, līdz tā bankrotējusi. Šo pašu pieeju viņš mēģināja izmantot arī pret ASV, un karu pret ASV viņš ir vairākkārt salīdzinājis ar karu pret Padomju Savienību, un reiz paziņoja, ka «[ASV iepriekšējais prezidents Džordžs] Bušs atkārto [Padomju Savienības līdera Leonīda] Brežņeva kļūdas».

Viens no vislabāk redzamajiem piemēriem mēģinājumiem pret ienaidniekiem izmantot ekonomiskus līdzekļus bija vērojams pērn, kad tika atklāts, ka divās pasta lidmašīnās, kas no Jemenas lidoja uz ASV, ir ievietoti spridzekļi. Islāma radikāļu izdevumā Inspire vēlāk parādījās publikācija, kurā tika skaidrots, ka šī ir «tūkstoš cirtienu» taktika, kuras mērķis ir pretinieku nonāvēt ar maziem uzbrukumiem. Šajā gadījumā nebija izšķiroši, ka sūtījums galamērķi nesasniedza, svarīgāks ir abu pušu neproporcionālais ieguldījums. Ja teroristiem spridzekļu nosūtīšana izmaksāja ap 4200 dolāriem, tad rietumvalstīm drošības līdzekļu pastiprināšana izmaksā krietni vairāk.

Padomju Savienības agresija pret Afganistānu izraisīja plašu starptautisku nosodījumu islāma pasaulē, savukārt uz Afganistānu no arābu valstīm ar mērķi palīdzēt cīņā pret PSRS devās ne tikai kaujinieki, bet arī humānās palīdzības sniedzēji. Saūda Arābija un citas Persijas līča valstis palīdzēja finansiāli. (Modžahedus tolaik atbalstīja arī ASV.) Tolaik O. bin Lādens saprata, cik svarīgi ir iegūt plašu publicitāti un sabiedrības atbalstu. Šīs zinības savu ietekmi nav zaudējušas arī pašlaik, kad Afganistānā karo ASV. O. bin Lādens vai citi Al Qaeda augsta ranga pārstāvji regulāri izplata vēstījumus, kuri masu saziņas līdzekļos iegūst plašu publicitāti, kas palīdz piesaistīt sekotājus.

ASV Afganistānā jau ir piedzīvojušas, ko nozīmē pasludināt uzvaru par agru, norāda Foreign Policy. 2002. gadā, gadu pēc kara sākuma, toreizējais ASV viceprezidents Diks Čeinijs stāstīja, ka Afganistānas karš ir «Amerikas dramatiskākā uzvara karā pret terorismu». Uzskatot, ka Afganistānas operācija ir teju vai noslēgusies, ASV savus spēkus pārnesa uz Irāku, tādējādi ļaujot Afganistānā no jauna nostiprināties Tāleban kaujiniekiem.

Svarīgākais