Pabriks: nav ziņu par papildus draudiem Latvijai saistībā ar bin Ladena nogalināšanu

Patlaban nav informācijas, ka saistībā ar starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītāja Osama bin Ladena nogalināšanu Latvijai varētu draudēt papildus briesmas, LNT raidījumā "900 sekundes" pirmdien uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība").

Ministrs pauda pārliecību, ka bin Ladena nogalināšana tuvākajā laikā noteikti vājinās terorisma tīklu.

"Es domāju, ka bin Ladena nogalināšana ir jāvērtē varbūt divējādi - proti, taktiskā un stratēģiskā nozīmē. Jo ir skaidrs, ka bin Ladens bija viens no lielākajiem teroristiskā grupējuma vadošajiem līderiem un viņa nogalināšana noteikti vājinās tuvākajā laika periodā terorisma tīklu. Tajā pašā laikā, ja mēs runājam par ilglaicīgāku ietekmi uz Tuvo Austrumu terorisma apkarošanu, tad šeit, protams, ir jādomā arī par šī te politiskā režīma problēmām, kas šajās valstīs eksistē, par ekonomiskajām problēmām, kas vienmēr ir bijis ļoti labs avots jaunu teroristu vervēšanai," uzsvēra Pabriks.

Savukārt saistībā ar teroristu iepriekš paustajiem draudiem, ka, bin Ladena nogalināšanas gadījumā pastiprināti vērsīsies pret Rietumvalstīm, Pabriks pauda pārliecību, ka Latvija nav starp valstīm, kas būtu augstākajā nedrošības pakāpē. Turklāt atbildīgie dienesti veiksmīgi sadarbojoties gan ar Eiropas, gan ASV speciālistiem un, ja informācija par iespējamajiem draudiem tiks saņemta, tiks darīts viss nepieciešamais, lai tos novērstu.

"Tiklīdz pienāks kāda informācija kaut vai [par] hipotētiskiem vai iespējamiem draudiem, tad, protams, arī mūsu dienesti strādās aktīvāk. Patreiz man šādas informācijas nav," norādīja ministrs.

Savukārt, vērtējot, kā bin Ladena nāve kopumā ietekmēs terorisma draudu līmeni pasaulē, Pabriks atzina: "Es domāju, ka tomer tādā vidējā termiņā runājot, viņš ir nedaudz mazāks, runājot tieši par bin Ladena ietekmi. Tajā pašā laikā mums ir ļoti daudz neskaidrību ar to, kas notiek pie tā saucamā arābu pavasara, jo vienmēr ir jauni iemesli, lai terorisms rastos. Un terorisms ir patreiz mums 21.gadsimta mēris, ar kuru mēs īsti vēl galā netiekam."