Labsajūtas influencerei piespriesti 8 gadi cietumsoda par cilvēku tirdzniecību

© Ekrānuzņēmums/Youtube

ASV 2022. gadā tika izmisīgi meklētas divas brazīliešu sievietes. Par viņām bija vien zināms tas, ka viņas dzīvo pie labsajūtas influenceres Kates Torresas, kurai pašlaik piespriests 8 gadu cietumsods par cilvēku tirdzniecību un sievietes pārdošanu verdzībā, vēsta BBC.

BBC pēta, kā bijusī modele, kura ballējās ar aktieri Leonardo di Kaprio un rotāja žurnālu vākus, nonāca līdz savu sekotāju ievilināšanai seksuālajā izmantošanā.

“Viņa savā veidā viesa manī cerību,” BBC stāstīja Ana. “Izskatījās, ka viņa ir pārvarējusi bērnībā piedzīvoto vardarbību, ļaunprātīgu izmantošanu un citas traumatiskās pieredzes. Viņa bija uz žurnālu vākiem. Viņa tika redzēta kopā ar slaveniem cilvēkiem, piemēram, Leonardo di Kaprio. Viss izskatījās ticami”.

Ana bija viena no FIB meklētajām sievietēm, kuru Torresa bija izmantojusi cilvēku tirdzniecībā.

Ana pati bērnībā bija piedzīvojusi vardarbību, viena pati no Brazīlijas dienvidiem pārcēlusies uz Savienotajām Valstīm un pārdzīvojusi postošas attiecībās

Torresas tīmekļa vietne solījusi lietotājiem “mīlestību, naudu un pašvērtējumu, par kuru vienmēr esat sapņojis.” Pašpalīdzības video bijuši par attiecībām, labsajūtu, veiksmi biznesā un garīgumu - tajā skaitā bijušas hipnozes, meditācijas un vingrojumu programmas. Par papildu 150 dolāriem klients varēja iegūt ekskluzīvu, individuālu video konsultāciju ar Torresu, lai atrisinātas problēmas.

Kāda cita Torres kliente - Amanda - BBC teica, ka Kate likusi viņai justies īpaši. “Par visām šaubas, jautājumiem un lēmumiem es vispirms stāstīju viņai, lai varam lēmumus pieņemt kopā,” viņa atzīst.

Bet tad pamazām situācija sāka mainīties. Ana, Amanda un citi Torres klienti atzina, ka ar laiku Torres panākusi, ka viņi norobežojās no ģimenes un draugiem, un darījuši visu, ko ieteica Torresa.

Torres 2019.gadā piedāvāja Anai pārvākties uz Ņujorku, kļūstot ar viņas asistenti. Viņā Bostonas universitātē mācījās uztura zinātni, tomēr pārgāja uz mācībām attālināti un piekrita Torresas piedāvājumiem - pieskatīt dzīvniekus, gatavot ēst, pildīt mājas uzkopšanas darbus, par to saņemot 2000 dolāru mēnesī.

Nonākot Torresas dzīvoklī, Ana ātri apjauta, ka tas neatbilst influenceres veidotajam perfekcijas modelim: “Es biju pārsteigta, jo māja bija nekārtīga, netīra un nelabi oda.”

Ana atzīst, ka Torres nespēja izpildīt pat elementāras lietas. Anai vienmēr bija jābūt pieejamai un viņai gulēt bija atļauts tikai dažas stundas uz dīvāna. Dažkārt viņa slēpusies sporta zālē, lai treniņa vietā varētu pagulēt liekas stundas. “Tagad es redzu, ka viņa mani izmantoja kā vergu… viņa guva baudu no tā.”

Anai nekad netika maksāts. “Es jutos, ka “esmu šeit iestrēgusi, man nav izejas”. Iespējams, es biju viens no viņas pirmajiem cilvēku tirdzniecības upuriem.”

Ana bija atteikusies no dzīvesvietas Bostonas Universitātē, tāpēc viņai nebija kur atgriezties.

Pēc trim mēnešiem verdzībā Anai izdevies atrast veidu kā izbēgt, pārvācoties pie jaunā drauga. 2022. gadā parādījās ziņas par divām pazudušām brazīliešu sievietēm un Anai radās aizdomas, ka viņas nonākušas Torresas verdzībā.

Kā vēlāk noskaidrojās izmeklēšanā, atkārtojot iepriekšējo pieredzi ar Anu, Torresa bija savervējusi vairākas savas uzticamākās sekotājas, lai tās dotos strādāt pie viņas. Pretī viņa bija solījusi piepildīt viņu sapņus, izmantojot intīmās un personīgās detaļas, ar kurām meitenes dalījās ar viņu savās treniņu sesijās.

Bet nepagāja ilgs laiks, līdz meitenes saprata, ka realitāte ir tālu no solītā. Sievietēm bija jāievēro strikti noteikumi. Viņas aprakstīja, ka bija aizliegtas sarunas savā starpā, bija nepieciešama Torresas atļauja pamest istabu (pat izmantojot labierīcības), un bija nekavējoties jāatdod visi ienākumi.

“Bija ļoti grūti izkļūt no šīs situācijas, jo viņai bija visa mūsu nauda,” stāstīja viena no sievietēm.

Drīz Torresa pārliecināja vēl vienu savu savervēto klienti strādāt vietējā striptīza klubā, sakot, ka pretējā gadījumā viņai būs jāatmaksā visa iztērētā nauda uz dzīvošanu, ceļu utt. Savervētā kliente atzīst, ka viņai ne tikai nebija šīs naudas, bet viņa arī ļoti ticēja Torresas garīgajām spējām, tāpēc baidījās no viņas draudiem par lāstu, ja meitene nepildīts pavēles.

2022. gada novembrī policijai izdevās izsaukt Torresu un abas savervētās brazīliešu meitenes uz pārrunām. Detektīviem uzreiz radīja bažas meiteņu neuzticība tiesībsargājošajām iestādēm, noslēgšanās un nevēlēšanās runāt bez Torresas atļaujas. “Cilvēku tirgotāji ne vienmēr ir tādi kā filmās… banda, kas nolaupa cilvēkus. Daudz biežāk tas ir kāds, kam jūs uzticaties,” secina BBC.

2022.gada decembrī abas meitenes tika nogādātas drošībā Brazīlijā. Torresai piespriesti 8 gadi cietumsoda par savas klientes pakļaušanu cilvēku tirdzniecībai un verdzībai. Tiesnesis secinājis, ka viņa ievilinājusi jauno sievieti ASV seksuālās izmantošanas nolūkiem. Vairāk nekā 20 sievietes ir ziņojušas, ka Torresa viņas ir apkrāpusi vai izmantojusi. Torresas advokāts BBC atzinis, ka viņa pārsūdzējusi tiesas spriedumu.