Vidusjūrā no dreifējošas laivas izglābj 5 bērnus

© Pixabay.com

Vidusjūras centrālajā daļā glābšanas kuģis izglābis 74 cilvēkus. "Life Support" glābšana norisinājās 10.jūlija rītā. Tās bijušas divas, cilvēkiem pārpildītas laivas, cietušo starpā arī kāds vīrs, kurš Sīrijas kara laikā zaudējis kāju, un 5 bērni, kuri ceļojuši vieni, ziņo “La Repubblica”.

“Šorīt, izmantojot radara skenēšanu, mēs identificējām divas laivas apmēram divu jūdžu attālumā no mūsu atrašanās vietas,” stāsta "Life Support" komandieris Domeniko Pugliese. “Kad piegājām tuvāk, ieraudzījām, ka tās ir divas, grūtībā nonākušas, pārpildītas laivas, ielaidām piepūšamās laivas ūdenī un atguvām 74 cilvēkus, tajā skaitā 5 sievietes un 5 nepilngadīgos bez pavadības.” Cietušie ziņoja, ka sākuši ceļu Tajūrā, Lībijā ap tās pašas dienas pusnakti.

“Tās bija divas laivas no stikla šķiedras, apmēram 7 metrus garas, pārpildītas un bez glābšanas vestēm”, turpina Džonatans Nani La Terra, SAR komandas vadītājs. “Par laimi laika un jūras apstākļi bija diezgan labi. Komanda ļoti ātri pietuvojās un stabilizēja laivas, un, izmantojot glābšanas vestes, evakuēja izdzīvojušos, nogādājot tos uz Life Support klāja.”

Cietušie nāk no Sudānas, Sīrijas, Ēģiptes, Irākas, Pakistānas un Bangladešas. Valstīm, kuras skāris karš, nabadzība un politiskā un ekonomiskā nedrošība. Pēc glābšanas pabeigšanas un kompetento iestāžu informēšanas, kuģim nozīmēta ierašanās Čivitavekjas ostā, 12.jūlijā.

"Life Support" Vidusjūras centrālajā daļā strādā no 2022.gada decembra un pašlaik pilda savu 21. meklēšanas un glābšanas misiju. Kopumā organizācija līdz šim izglābusi 1752 cilvēkus.

Iepriekšējā dienā kuģis "SOS Mediteranee" veicis divas misijas, izglābjot 120 cilvēku dažus stundu laikā (to starpā 4 sievietes, 3 bērnus un 11 nepilngadīgos bez pavadoņiem). Kuģis Ocean Viking veicis misiju, izglābjot divu līmeņu koka laivu, kas bijusi bīstamos apstākļos un pārpildīta. Glābšanas laikā Ocean Wiking apkalpe evakuēja 93 izdzīvojušos, kā arī notikuma vietā ieradās 2 neidentificētas piepūšamās laivas. Divi vīrieši, aizklātām sejām, izraisot paniku izglābtajos cilvēkos, no kuriem daži metušies jūrā, atkal devās tālāk ceļā, līdzi ņemot tukšo laivu. Pārējie cilvēki tika izglābti un nogādāti uz Ocean Wiking klāja. Dažas stundas vēlāk NVO SeaWatch civilā Seabird lidmašīna pamanīja otru grūtībās nonākušo laivu. Saņemot uz vietas esošā Lībijas kuģa atļauju, Ocean Wiking izglāba vēl 27 kuģa avārijā cietušos.

Svarīgākais