Francija varētu uz laiku apturēt darbību Šengenas līgumā

Pateicoties imigrantu pieplūdumam no Tunisijas un Lībijas, Francija varētu uz laiku apturēt darbību Šengenas līgumā, paziņojusi prezidenta Nikolā Sarkozī kanceleja.

Parīze apsūdz Romu par ļaunprātīgu Šengenas līguma izmantošanu, jo Itālija, apzinoties, ka vairums franciski runājošo tunisiešu vēlas nokļūt Francijā, tūkstošiem nelegālo imigrantu no Tunisijas izsniegusi pagaidu uzturēšanās atļaujas un ceļošanas dokumentus.

Šogad Itālijā ieradušies vairāk nekā 20 000 nelegālo imigrantu no Tunisijas, kas žēlojas, ka janvāra revolūcija, kuras rezultātā tika gāzts prezidents Zina el Abidina ben Ali gāšanas, neesot nesusi ekonomiskās situācijas uzlabošanos. Tunisija ir kādreizējā Francijas kolonija, un daudziem no nelegālajiem imigrantiem Francijā dzīvo radinieki vai paziņas.

Pagājušajā svētdienā Francija uz robežas apturēja visus vilcienus, kas ierodas no Itālijas, lai tajos esošos tunisiešus aizturētu un nosūtītu atpakaļ. Roma uz to reaģēja, apsūdzot Parīzi Eiropas Savienības (ES) tiesību normu pārkāpšanā. Taču Francijas iekšlietu ministrs Klods Geons uzsvēris, ka Parīze ievērojot gan Šengenas līguma "garu, gan burtu" un ka imigranti, kuriem nebūs līdzekļu, lai nodrošinātu savu uzturēšanos Francijā, tiks nosūtīti atpakaļ.

Svarīgākais