Dienvidāfrikas Republikā notiek tiesas process par naida kurināšanu pret baltādainajiem

Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) sabiedrības uzmanības centrā nonācis tiesas process, kurā apsūdzībās par naida kurināšanu tiek tiesāts valdošās partijas "Āfrikas Nacionālais kongress" (ANC) jaunatnes organizācijas līderis.

Apsūdzības saistītas ar dziesmu, kas mudina uz cīņu pret aparteīdu un kurā iekļauti vārdi "nošauj fermeri". Tiesas prāva no jauna raisījusi diskusijas par to, kā pieminēt valsts vēsturi.

Kustība "Afriforum", kas sevi pozicionē kā baltādaino iedzīvotāju aizstāvi, pieprasa aizliegt šo dziesmu un tiesā vērsās ar prasību pret ANC jaunatnes organizācijas līderi Džūljusu Malemu.

"Runāšana un dziedāšana ir divas dažādas lietas. Viņi dara to, ko es viņiem saku, nevis to, ko es viņiem dziedu," savu viedokli pamato Malema. Viņš arī iebilst pret dziesmas teksta tulkojumu angļu valodā no zulu valodas. Malema skaidro, ka dziesmas piedziedājumā iekļautie zulu valodas vārdi "Dubula ibhulu" nozīmē "nošauj būru", nevis fermeri. Būri jeb afrikandi ir Dienvidāfrikā ieceļojušo nīderlandiešu pēcteči.

"Kad dziesma ir pārtulkota, tā vairs nenozīmē to pašu," spriež naida kurināšanā apsūdzētais, uzsverot, ka dziesmas mērķis ir sacelties pret apspiešanu. "Mūsu dziesma dziedama zulu valodā, un tulkošanas procesā tā var zaudēt savu jēgu." Tikmēr "Afriforum" šādam skaidrojumam nepiekrīt un norāda, ka vārds "būri" tiek lietots, lai apzīmētu baltādainos. "Vārds "būri" šajā kontekstā ir nicinošs vārds, kas attiecināms uz fermeriem, baltādainajiem un afrikandiem jo īpaši," skaidro kustības pārstāvji. Tiesas prāvai televīzijas tiešraidēs rūpīgi seko līdzi prāvs DĀR iedzīvotāju skaits.

Svarīgākais