Čehijas prezidentam pirms Lisabonas līguma parakstīšanas jaunas prasības

© Reuters

Eiroskeptiskais Čehijas prezidents Vāclavs Klauss ir paziņojis, ka vēlas, lai uz Čehiju neattiektos noteikti Eiropas Savienības dokumenti. Viņš Lisabonas līgumu parakstīs tikai tādā gadījumā, ka Eiropa Čehijai piekāpsies.

V. Klauss pieprasa, lai Čehijai būtu iespējas izstāties no Pamattiesību hartas, līdzīgi kā iepriekš par šo dokumentu īpašas vienošanās Briselei ir bijušas ar Lielbritāniju un Poliju. Jaunās prasības var vēl vairāk attālināt laiku, kad Lisabonas līgums stāsies spēkā.

Ceturtdien V. Klauss sacīja, ka vēlas, lai Čehijai būtu tiesības Lisabonas līgumam pievienot „zemsvītras atsauci”, bet viņš nekonkretizēja, par ko tur vēlas redzēt, vēsta BBC. Šodien viņam Prāgā bija sarunas ar Eiropas Parlamenta prezidentu Jirži Buzeku, un pēc sarunām J. Buzeks izteicās, ka Čehijai varētu piedāvāt tādu pašu variantu kā Polijai un Lielbritānijai, kas saurnu ceļā panāca izstāšanos no Pamattiesību hartas.

„Pirms ratifikācijas Čehijai ir nepieciešams vienoties par līdzīgu izņēmumu,” aģentūra Reuters citē V. Havela sacīto. „Domāju, ka šo izņēmumu var atrisināt veicīgi.” Viņš ir nobažījies, ka Pamattiesību harta atļautu 2. pasaules kara laikā no Čehijas padzītajiem cilvēkiem apiet nacionālā līmeņa tiesas un pa taisno vērsties Eiropas tiesā, lai iesniegtu pretenzijas par īpašumtiesību kompensāciju.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis ir paziņojis, ka līgumu ceremonijas laikā parakstīs rīt. Tas nozīmētu, ka Čehija ir vienīgā ES dalībvalsts, kas joprojām pretojas līgumam. Par Lisabonas līgumu vēl ir jālemj Čehijas Konstitucionālajai tiesai, kas izvētīs, vai līgums nav pretrunā ar Čehijas konstitūciju.