Armēnijas sākumskolēniem būs obligāti jāmācās šahs

© Scanpix

Armēnijas sākumskolās kā obligāts mācību priekšmets turpmāk būs arī šahs, piektdien paziņoja Izglītības ministrija, šādu iniciatīvu pamatojot ar vēlmi padarīt Armēniju par šīs spēles lielvalsti.

"Šaha mācīšana skolās radīs stingru pamatu tam, lai valsts kļūtu par šaha lielvaru," teica ministrijas pārstāvis Armans Aivazjans.

Amatpersonas šaha entuziasta Armēnijas prezidenta Serža Sargsjana vadībā spēles mācīšanai pamatskolās ir atvēlējušas vairāk nekā 700 miljonus latu, kas šai nabadzības māktajai valstij ir milzīga summa.

Bērni jau no sešu gadu vecuma šahu skolās mācīsies divas reizes nedēļā kā atsevišķu mācību priekšmetu.

Aivazjans skaidroja, ka šaha mācīšana, kas Armēnijas skolās sāksies jau šajā mācību gadā, "veicinās skolēnu intelektuālo attīstību" un iemācīs viņiem "domāt elastīgi un gudri".

Šahs ir ārkārtīgi populāra spēle Armēnijā un spēles lielmeistari ir valsts mēroga zvaigznes. Svarīgā maču rezultāti tiek publicēti avīžu pirmajās lappusēs.

Valsts, kurā dzīvo 3,2 miljoni iedzīvotāji, jau ir sevi pierādījusi kā nopietnu konkurentu starptautiskajos turnīros, Gan 2006. gan 2008.gada Starptautiskajā Šaha olimpiādē Armēnijas šaha komanda ieguva zelta medaļas, bet valsts labākais spēlētājs Levons Aonjans ir trešais pasaules rangā, liecina Pasaules šaha federācijas informācija.

Šahs ir obligāts mācību priekšmets arī citās pasaules valstīs, piemēram, Indijas Gudžaratas štatā šahs kopš 2008.gada ir obligāts visiem vidusskolēniem, bet Krievijas Tatarstānas republikā kopš šā gada šī spēle jāmācās visiem pamatskolas audzēkņiem.

Svarīgākais