Britu premjers grib ierobežot imigrāciju

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, norādot uz integrācijas problēmām, kas rodas lielās imigrācijas dēļ, iebraucēju skaitu solījis līdz līmenim, kāds tas ir bijis pirms 20–30 gadiem.

Jau februārī D. Kamerons pievienojās tiem Eiropas valstu līderiem, kuri kritizējuši līdzšinējos gadu desmitos piekopto multikulturālisma politiku. D. Kamerons paziņoja, ka multikulturālisms ir izgāzies – dodot iespēju kultūrām dzīvot pilnīgā nošķirtībā no sabiedrībā vispārpieņemtajiem standartiem, ir radusies iespēja attīstīties islāma ekstrēmismam. Tolaik britu premjers uzsvēra, ka sabiedrība ir jāsaliedē ap liberālisma vērtībām. Savukārt vakar D. Kamerons solīja izstrādāt stingrākus imigrācijas noteikumus, pie viena kritizējot iepriekšējās, leiboristu kontrolētās valdības īstenoto labklājības politiku, kura nav spējusi regulēt imigrāciju.

"Iebraucēji aizpilda tos darba tirgus sektorus, kurus izveidojusi leiboristu veidotā labklājības sistēma – sistēma, kurā cilvēkiem tika maksāts par to, ka viņi nestrādā," sacīja D. Kamerons. "Imigrācija un labklājības sistēmas reforma ir monētas divas puses. Mēs nevarēsim pilnībā kontrolēt imigrāciju, ja netiksim galā ar labklājības sistēmas problēmām."

"Ir būtiska problēma, ka pie mums uz dzīvi pārceļas cilvēki, kuri nerunā tanī pašā valodā, kurā vietējie iedzīvotāji, un pat nevēlas šo valodu apgūt, kā arī īsti nevēlas integrēties vietējā sabiedrībā," teica D. Kamerons. "Ko līdzīgu ir pieredzējuši daudzi mūsu valsts iedzīvotāji, un nebūtu pareizi par šīm problēmām nerunāt." Premjers uzsver, ka Lielbritānija allaž būs pieejama "labākajiem un gaišākajiem prātiem no visas pasaules, kā arī tiem, kuri bēg no vajāšanas". Tanī pašā laikā viņš sola vērsties pret fiktīvām laulībām un viltus mācību iestādēm, kas aicina studentus no ārzemēm – šīs ir dažas no metodēm, kas tiek izmantotas uzturēšanās atļauju iegūšanai.

Laikposmā no 1997. līdz 2009. gadam Lielbritānijā no ārvalstīm iebrauca par 2,2 miljoniem cilvēku vairāk nekā izbrauca, un tas, pēc

D. Kamerona sacītā, ir lielākais iebraucēju vilnis Lielbritānijas vēsturē, un maz kontrolētai iebraucēju plūsmai ir bijusi arī negatīva ietekme uz Lielbritānijas sociālajiem aspektiem. Viņš uzskata, ka iebraucēju plūsma ir jāsamazina līdz tādam līmenim, kāds tas bija pagājušā gadsimta 80. un 90. gados, kad imigrācijas jautājumi neradīja tik lielas problēmas, lai kļūtu par vienu no centrālajām politikas tēmām. Šogad Lielbritānijā iebrauks par 200 tūkstošiem cilvēku vairāk nekā izbrauks.

D. Kamerona sacītajam nav piekritis viņa koalīcijas biedrs, uzņēmējdarbības ministrs un liberāldemokrātu pārstāvis Vinss Keibls. Viņš paziņojis, ka viedoklis, kuru pašlaik aizstāv D. Kamerons, nav visas valdības koalīcijas, bet gan tikai konservatīvo partijas viedoklis. "Es saprotu, ka [pašvaldību] vēlēšanas tuvojas, taču šādas runas rada ekstrēmisma riskus, un es pret to kategoriski iebilstu," intervijā BBC sacīja ministrs. Viņš jau iepriekš ir brīdinājis par draudiem ekonomikai, ko var radīt imigrantu plūsmas apturēšana. "Liela imigrantu daļa, kas ierodas no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības, ir būtiski svarīga, lai Lielbritānijas ekonomika augtu," uzskata V. Keibls.

Svarīgākais