Igauņi iesaka latviešiem apkarot ēnu ekonomiku, nevis celt nodokļus

Latvijai derētu pārņemt Igaunijas pieredzi cīņā pret ēnu ekonomiku un tā vietā, lai celtu nodokļus, vairāk pievērsties tautsaimniecības pelēkās daļas samazināšanai. Tādu viedokli paudusi Igaunijas Tirdzniecības kamera Latvijā, ziņo Igaunijas sabiedriskā televīzija ETV.

ETV vēstī, ka Igaunijas Tirdzniecības kamera esot pieprasījusi Latvijas valdībai sakārtot nodokļu kontroles sistēmu, lai samazinātu negodīgu konkurenci, kādu rada ēnu ekonomikas pastāvēšana.

Telekanāls atsaucas uz Igaunijas Tirdzniecības kameras Latvijā locekli un igauņiem piederošās elektronikas preču tirdzniecības ķēdes "Euronic" direktori Latvijā Margitu Lānjervu, kura paudusi viedokli, ka Latvijas valdība varētu iekasēt lielākus nodokļus, nevis ceļot nodokļus, bet gan apkarojot ēnu ekonomiku. "Kāpēc gan [latviešiem] nepamācīties no igauņiem? Igaunijas valdība [šo problēmu] spēja atrisināt. Pirms pāris gadiem mēs bijām kā saucēja balss tuksnesī, bet pašlaik mēs var lepni teikt, ka mūsu balss jau ir sasniegusi valdības gaiteņus," klāstīja Lānjerva.

Viņa arī atzina, ka attiecības starp uzņēmumiem un Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu kontroles pārvaldi esot daudz sarežģītākas, nekā tās ir Igaunijā.

"Elektroniskās nodokļu pārvaldes saskarne [Latvijā] pastāv, taču tā nedarbojas [tikpat efektīvi] kā Igaunijā. Un mums [Latvijā] piemēroto nodokļu slogs aug ar katru dienu. Pašlaik es nesaskatu neko pozitīvu, ko [Latvijas] valdība darītu uzņēmumu labā," barga savos spriedumos bija "Euronics" direktore.

Arī citi Latvijā strādājošie igauņu uzņēmumi ir noraizējušies par nodokļu sloga pieaugumu, patērētāju zemo interesi par preču iegādi sarūkošo algu dēļ, kā arī konkurenci, kas Latvijā ir sīvāka nekā Igaunijā, ziņo ETV.