Ēģipte sola vērsties pret protestētājiem

Ēģiptes militārā valdība ir izteikusi gatavību ar spēku izklīdināt protestētājus, kas kārtējo reizi ieņēmuši Kairas centrālo laukumu, pieprasa valdības atkāpšanos un gāztā prezidenta Hosnī Mubāraka tiesāšanu. Nedēļas nogalē notikušajās sadursmēs dzīvību ir zaudējuši vairāki cilvēki.

Sestdien armija un policija ar stekiem un elektrošoka ierīcēm jau centās izdzenāt protestētājus, kuri ieņēmuši Tahrira laukumu – arī februārī notikušajos protestos pret prezidentu H. Mubāraku šis laukums bija protestu centrālā vieta. Spēka struktūru un protestētāju sadursmju laikā bijuši dzirdami šāvieni, divi cilvēki gājuši bojā, bet vēl 13 ievainoti. Arestēti 42 cilvēki, tajā skaitā daži cilvēki, kuri protesta akcijā piedalījās, tērpti militārās formās. Armija gan uzsver, ka nav lietojusi kaujas munīciju, savukārt par sadursmju vaininiekiem pasludinājuši H. Mubāraka lojālistus, kuri mēģinot rīkot kontrrevolūciju. Kā ziņo Al Jazeera, Tahrira laukumā notiekošais atgādināja februāra nemierus – arī tagad protestētāji varasiestāžu pārstāvjus apmētāja ar akmeņiem un aizdedzināja vairākas automašīnas, bet drošības spēki izmantoja asaru gāzi.

Neskatoties uz karavīru mēģinājumiem, protesta akciju izdzenāt pilnībā viņiem neizdevās, un nemiernieki, kas laukumā sāka pulcēties piektdien, tur palika arī pa nakti, neskatoties uz komandantstundu. Demonstrāciju laikā pret H. Mubāraku daudzi cilvēki armiju bija atbalstījuši, taču kopš prezidenta gāšanas par armijas darbu valdībā izskan aizvien vairāk kritisku viedokļu, piemēram, ka valstī notiek nelikumīgi aresti, cietumos tiek spīdzināti cilvēki un nav pieejama taisnīga tiesa – līdzīgos noziegumos savulaik tika apsūdzēts arī H. Mubāraka režīms.

Opozīcijas rindās gan ir manāma šķelšanās, tāpēc arī viņu prasības ir atšķirīgas. Daļa protestētāju uzskata, ka armija pārlieku gausi no ietekmīgiem amatiem atceļ H. Mubāraka līdzgaitniekus, citi pieprasa, lai valdība atkāptos. «Militārā padome ir daļa no korumpētā režīma. Tā ir veidota no armijas komandieriem, kuri guvuši labumu no Mubāraka un tā, ka viņš 30 gadu ir aplaupījis Ēģiptes tautu,» aģentūrai Reuters sacīja kāds protestētājs. Nemiernieki pieprasa arī, lai tiktu tiesāts H. Mubāraks, viņa dēls Gamāls un citas augstas vecā režīma amatpersonas, bet, ja tas netiek darīts, pašreizējās valdības vietā ir jānāk tādai, kas šīs prasības var izpildīt. Vakar protestētāji Tahrira laukumu bija nožogojuši ar dzeloņdrātīm un cilvēkiem, kas mēģināja tajā ienākt, pieprasīja uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, līdzīgi, kā tas notika februāra nemieru laikā, vēsta BBC.

Kā izlīguma žestu pret protestētājiem militārā valdība ir apņēmusies nomainīt dažu provinču gubernatorus, kuri savu amatu ir saglabājuši kopš H. Mubāraka gāšanas. Šī bija viena no jaunāko protestu rīkotāju prasībām. Tanī pašā laikā valdības pārstāvis ģenerālmajors Adels Emarāhs preses konferencē nedēļas nogalē piedraudēja, ka armija panāks, lai Tahrira laukums tiktu atbrīvots un «dzīve atgrieztos normālās sliedēs». Lai arī mēģinājumi šādā veidā atbrīvoties no protestētājiem ir saniknojusi aktīvistus, kuri pieprasa veikt reformas, daudzi Kairas iedzīvotāji ar valdības rīcību ir apmierināti, jo uzskata, ka protestu periods ir pārlieku ievilcies. «Armija mēģina līdzsvarot vecās sistēmas tīrīšanu, reformu veikšanu un ekonomiskās un politiskās stabilitātes uzturēšanu,» stāsta politikas zinātnes profesors Hasans Nafā, kurš aktīvi piedalījās protestu rīkošanā pret H. Mubāraku. Arī Ēģiptes ietekmīgākā politiskā kustība Musulmaņu brālība armijai ir veltījusi cildinošus vārdus un dēvējusi to par «nācijas sargātāju».

Svarīgākais