Krievija atklājusi slepenus dokumentus par Jurija Gagarina nāvi

Krievija atklājusi jaunus slepenus dokumentus par pasaules pirmā kosmonauta Jurija Gagarina noslēpumaino nāvi lidmašīnas avārijā, kuros teikts, ka Gagarins gāja bojā, jo lidmašīna veica strauju manevru, mēģinot izvairīties no meteoroloģiskā gaisa balona.

Augsta Kremļa arhīva amatpersona Aleksandrs Stepanovs preses konferencē paziņoja, ka padomju laika komisija, kuras ziņojumi līdz šim bija slepeni, ir secinājusi, ka straujais manevrs, visticamāk, bija kosmonauta lidmašīnas avārijas cēlonis.

"Komisijas secināja, ka, visticamāk, katastrofas cēlonis bija straujš manevrs, mēģinot izvairīties no meteoroloģiskā gaisa balona," skaidroja Stepanovs. Šādi gaisa baloni tika izmantoti laika prognožu noteikšanai. Kremļa arhīva pārstāvis izteica cerību, ka šo dokumentu publiskošana izbeigs baumu par Gagarina nāvi izplatīšanos.

Gadu gaitā pirmā cilvēka kosmosā lidmašīnas avārijas cēlonis ticis skaidrots dažādi, sākot no mēģinājumu izvairīties no kāda lidojoša objekta, citas lidmašīnas iesaistīšanās avārijā līdz pat skābekļa trūkumam kabīnē. Konspirāciju teoriju piekritēji izteikuši dažādas spekulācijas par sabotāžu, tomēr pierādījumi tam tā arī netika atrasti.

Jurijs Gagarins 1961. gada 12. aprīlī kļuva par pirmo cilvēku, kas lidojis kosmosā. Gagarins gāja bojā 1968. gada 27. martā militārās lidmašīnas avārijā.

Svarīgākais