Kadāfi medmāsas slavē diktatoru

Rietumvalstis Muammaru Kadāfi uzskata par despotu un ar militāru atbalstu mēģina palīdzēt nemierniekiem gāzt viņa režīmu. Savukārt M. Kadāfi apkalpojošās austrumeiropiešu māsiņas, par kurām pēdējos gados tik daudz ir baumots, viņu uzskata par labu darba devēju. Viņas M. Kadāfi sauc par "tēti".

Viena no piecām M. Kadāfi māsiņām, par kurām WikiLeaks publiskotajos ziņojumos Vašingtonu bija informējis arī kāds amerikāņu diplomāts, ir Oksana Baļinska. Viņa, sākoties Lībijas karam, ir atgriezusies Ukrainā un nupat sniegusi interviju Ukrainas laikrakstam Komsomoļskaja pravda.

Pirms O. Baļinska nokļuva pie M. Kadāfi, viņa strādāja kādā Kijevas slimnīcā, saņemot visai pieticīgu algu. Vēloties pelnīt vairāk, jaunā sieviete atsaucās uz kādu sludinājumu, kurā kāds uzņēmums aicināja pieteikties interesentus darbam ārvalstīs, un izrādījās, ka šo uzņēmumu darbinieku meklēšanā ir nolīdzis Lībijas diktators.

Tripolē O. Baļinska līdz ar vairākām citām pretendentēm tika aizvesta uz M. Kadāfi telti, kur Lībijas līderis personīgi viņas izvērtēja un jautāja medicīnas māsām par viņu specializāciju. Tā O. Baļinska kļuva par daļu no leģendām apvītā M. Kadāfi apkalpojošo sieviešu pulka, kurā bez medmāsām ietilpst arī miesassardzes. Sieviešu sadarbība ar M. Kadāfi bija tik cieša, ka amerikāņu diplomāti savos ziņojumos bija pieļāvuši iespēju, ka M. Kadāfi savas medmāsas izmanto arī seksuālām attiecībām, taču O. Baļinska intervijā Komsomoļskaja pravda to noliedza. "Mēs veicām medmāsu standarta pienākumus – pienest tabletes, izmērīt asinsspiedienu, ņemt asinis analīzēm," stāsta medmāsa.

Sadarbības gadu laikā O. Baļinska ir labi apguvusi M. Kadāfi gaumi. Viņam patīk karstums, tāpēc ārvalstu ceļojumos viņa istabā allaž darbojas sildītājs. "Tētis ir tuksneša cilvēks un pie karstuma ir pieradis," stāsta O. Baļinska. Viņa atklāj, ka M. Kadāfi garšo kuskuss, kuru viņš ēd kopā ar kamieļa vai jēra gaļu. Līdzīgi kā daudziem citiem Lībijas iedzīvotājiem viņam garšo arī itāliešu ēdieni.

Ārvalstu ceļojumiem M. Kadāfi gatavojoties nopietni un līdzi ņemot daudz mantu. Viņa lidmašīnu pavada divas citas lidmašīnas, no kurām vienā atrodas M. Kadāfi mantas, bet otrā – viņa automašīnas. Savukārt pēc tikšanās reizēm un pēc darba M. Kadāfī i patīkot pasēdēt uz ielas un padomāt.

O. Baļinska arī pašlaik savam darba devējam velta labus vārdus, jo viņš pret savām darbiniecēm izturoties labi. 2009. gadā, pirmo reizi uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, viņš gan draudēja demonstratīvi saplēst ANO hartas eksemplāru un paziņoja, ka šis dokuments viņam nav saistošs, tomēr savām pavadonēm deva naudu, lai viņas varētu iepirkties modes veikalos. "To, ka cilvēks strādā pie tēta, var pateikt kaut vai pēc pulksteņa, ko viņš valkā," saka O. Baļinska. Katru gadu 1. septembrī, M. Kadāfi pie varas nākšanas gadadienā, viņš visiem saviem padotajiem uzdāvina zelta pulksteni, kurā ir iestrādāts viņa portrets.

Medmāsa arī stāsta, ka M. Kadāfi esot labā fiziskā formā un viņam esot lieliska veselība. O. Baļinska izsaka cerību, ka drīz karš beigsies un viņa atkal varēs doties uz Lībiju un strādāt pie tēta. Arī cita viņa medmāsa Gaļina Kolotņicka, kura pie Lībijas diktatora ir nostrādājusi astoņus gadus, nesen atgriežoties Ukrainā, izteica cerību, ka nemiernieku kustība drīz tiks sagrauta un tētis savas pozīcijas saglabās.

Svarīgākais