Par nolaupītajiem igauņiem pieprasa izpirkumu

© Scanpix

Libānas kaujinieku grupējums, kas pagājušajā mēnesī nolaupīja septiņus igauņu tūristus, par viņu atbrīvošanu ir pieprasījis izpirkuma maksu, kuras apjomu vēl nekonkretizē.

Paziņojumu, ka gūstekņi tiks atbrīvoti pret izpirkuma maksu, saņēmis interneta vietnes Lebanon Files vadītājs Rabīhs Habers. Viņš aģentūrai AFP stāstīja, ka par saņemto vēsti informējis varasiestādes.

Pagājušajā nedēļā atbildību par igauņu nolaupīšanu uzņēmās grupējums Haraket al-Nahda Wal-Islah, un paziņojums par to tika nosūtīts šai pašai vietnei Lebanon Files. Libānas varasiestādes vēl nav apstiprinājušas, vai uzskata, ka šis paziņojums atbilst patiesībai.

Igaunijas Ārlietu ministrija ir paziņojusi, ka jautājuma risināšanā sadarbojas ar Libānas varasiestādēm un ka šo paziņojumu uztver nopietni. Šonedēļ

Libānas iekšlietu ministrs Ziāds Barūds izteicās, ka nav zināms, vai gūstekņi joprojām atrodas Libānā vai arī ir nogādāti ārpus valsts robežām. "Armija un iekšējās drošības spēki dara visu iespējamo, lai šai nolaupīšanai būtu laimīgs iznākums," teica ministrs. Līdz šim saistībā ar

23. martā notikušo nolaupīšanu arestēti četri cilvēki. Z. Barūda informējis, ka varasiestādēm esot vairāki pavedieni šajā lietā. Viņš gan situāciju plašāk nav konkretizējis.

Septiņi nolaupītie igauņi ir vecumā no 30 līdz 45 gadiem, viņi pa Libānu ceļoja ar velosipēdiem un gūstā tika saņemti Libānas vidienē esošajā Bikā ielejā. Libānā viņi bija iebraukuši no Sīrijas.

Kopš Libānas pilsoņu kara, kas ilga no 1975. līdz 1990. gadam, cilvēku nolaupīšanas šajā Tuvo Austrumu valstī ir bijusi salīdzinoši reta parādība, norāda Al Jazeera. Pilsoņu kara laikā turpretī tika nolaupīti gandrīz simt cilvēki, lielākoties amerikāņi un rietumeiropieši. Bikā ieleja ir bēdīgi slavena ar to, ka likuma vara tanī nedarbojas, tur kārtību nosaka naidīgu klanu attiecības. Pagājušā gada septembrī šajā reģionā tika nolaupīti divi poļu tūristi, taču viņus izpestīja armija.

Svarīgākais